Hon är spelskaparen bakom spelsuccén Budget Cuts, ett VR-spel, som prisades innan det lanserades. Det fick priset för bästa spel på VR- och AR-mässan Vision Summit i Los Angeles. Det är ett spion-spel, vars demo som hittills laddats ned 150 000 gånger.

Jenny Nordenborg, 31, har spelat sedan hon var liten och skapat spel sedan tonåren. När hon upptäckte att det gick att jobba med spel, så var yrkesvalet givet.

– Jag är nyfiken och spel är en kombination av bland annat skådespeleri, musik, ljud, bildkonst, teknik, programmering och arkitektur. Som vd får man dessutom jobba med personalfrågor, pr, ekonomi och bokföring. Eftersom jag tycker om att göra olika saker passar det mig bra.

Artikelbild

| Här utvecklar Elvira Björkman tillsammans med elva andra deltagare på Valkyrie jam spel.

Spelbranschen är mansdominerad. Även om den vuxit explosionsartat och det jobbar fler kvinnor inom branschen i dag jämfört med antalet män för tio år sedan så är andelen kvinnor inte fler, enligt Jenny Nordenborg.

– Kvinnliga programmerare ligger stadigt på tre procent. Man är antingen ensam kvinna på företaget eller ensam kvinna i arbetslaget.

Hösten 2016 var hon därför med och drog igång Women in games Stockholm. Från en handfull medlemmar ingår nu 400 i nätverket.

Det har jobbat med olika event. Gamejam är populära. Även där är det flest män.

Artikelbild

| Jenny Nordenborg, vd för Neat Corporation, är initiativtagare till Valkyrie jam.

Jenny Nordenborg gjorde en enkät på sociala medier vad kvinnor efterfrågar i ett gamejam bara för dem. Utifrån svaren formade hon Valkyrie jam. Att det blev Boden var en lycklig slump. Av en händelse åt hon lunch med Jeanette Nilsson, tidigare processledare i Bodens kommun, som berättade vad som pågår här upp och på den vägen är det.

Enligt Jenny Nordenborg har det aldrig tidigare ordnats ett jam enbart för professionella kvinnor. Det pågår 6-15 juli med tolv deltagare uppdelade på två lag, som ska utveckla var sitt spel.

Ett 30-tal anmälde sig. Utifrån tidigare erfarenhet och vilka olika roller som måste finnas i lagen valde Jenny ut deltagare från den svenska spelbranschen, som nu befinner sig i Boden. Deltagarna bekostar resan själv, men vistelsen betalas av sponsorer, ett antal företag och två utbildningsanordnare.

– Som företagare ser jag event där män nätverkar med män och som kvinnor i branschen sällan eller inte alls har tillträde till. Här finns en annan väg att bygga nätverk kvinnor emellan. Jag tror de får inspiration och en självförtroendeboost, säger Jenny Nordenborg.

Adabelle Leiram, som kommer från Sydafrika, men jobbar i Malmö, håller med om att kvinnor hörs och syns för lite i spelbranschen.

– Medan männen är individer blir man som enda kvinnan representant för alla kvinnor och alla kvinnors kunskap. Kraven att aldrig göra fel blir orimliga.

Hon tycker det är spännande att vara i den här miljön där hela den biten försvinner. Det är första gången hon delar i ett jam enbart med kvinnor och säger att hon känner sig privilegierad att äntligen få vara en individ bland andra.

De flesta jam är dessutom mycket kortare och hon tyckte det verkade roligt att få tiden att lära känna flera andra kvinnor som håller på med spel, göra spel tillsammans och lära av varandra.

Elvira Björkman, Stockholm, säger att det blir tryggare när det bara är kvinnor.

– Man vågar lite mera.

– Jag tror alla vågar säga vad de tycker och vi lyssnar på varandra, säger Viva Ivarsson, Stockholm.

Steph Charij från England som jobbar i Sverige tycker det är härligt att vara tillsammans med likasinnade kvinnor, men säger att det egentligen inte borde vara så underligt. Hon är designer i jobbet, men programmerar i laget och tycker det är roligt att göra något hon normalt inte gör.

– Det är utmanande.

Bobbi Sand, Malmö, som aldrig varit så långt norrut tog det också som ett tillfälle att uppleva en ny del av Sverige.

Jenny Nordenborg kommer att göra en utvärdering och hoppas att Valkyrie jam har kommit för att stanna.