Succé för Luleåföretag i idétävling

Företaget Widefind från Luleå har vunnit 600 000 kronor i en idétävling arrangerad av innovationsprogrammet SIP-STRIM och EIT Rawmaterials North.

1 mars 2017 14:24

Luleåföretaget Widefind har vunnit för för deras smarta lösningar kring gruv- och metallutvinningssektorn. Lösningen går ut på att positionera utrustning och människor i en gruvmiljö med hjälp av smart lokal GPS-lösning. Emil Fresk är forskare vid LTU och har drivit idén tillsammans med Kristoffer Ödmark.

– Det känns fantastiskt att vinna, vi kommer att använda pengarna till att vidareutveckla vårt koncept. Tanken är att skapa en virtuell väg med hjälp av vår teknik, och på ett extremt enkelt sätt lära en robot att följa den. Det kommer involvera teknisk utveckling, produktionstester och applikationstester för att se om det är något som marknaden vill ha, säger Kristoffer Ödmark, grundare till Widefind i ett pressmeddelande.

80 deltagare fanns med under dagen och totalt 17 företag kom med sina affärsidéer. Idéerna handlade om allt från Internet of things och digitaliserade gruvor, miljötekniska lösningar och drönarteknik.

- I år har det varit superintressanta idéer och goda pitchar. Många företag är här och vi räknar med att få in många nya aktörer till innovationssystemet och gruvsektorn. Nu måste vi se till att idéerna blir verklighet så att sektorn kan bli mer hållbar, resurseffektiv och säker, säger Charlotte Andersson, programchef för SIP-STRIM.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!