Profilernas smultronställen

Fjällstugor, friluftsområden och vackra stränder är några exempel på platser som Norrbottensprofilerna helst spenderar tid på för att koppla av. Här är en lista över deras personliga smultronställen!

Smultronställen 17 juni 2022 09:00

Malin Winberg, journalist, moderator och entreprenör. Driver No Perfect Yoga.

Mitt smultronställe är Gültzauudden i Luleå. Stranden mitt i stan där människor i alla åldrar njuter av livet oavsett årstid. Sommartid samlas badsugna familjer, volleyboll-fantaster och ungdomsgäng för att ta vara på solen, och på hösten möter du både bekanta och nya ansikten på den vackra löpturen runt udden där träden glittrar i alla möjliga färger. Känslan här är lugn och inspirerande och jag älskar att det är en naturlig mötesplats för så mycket olika människor. Plus att det är helt magiskt att ta ett kvällsdopp i solnedgången!

Zacke, rappare, musiker och artist.

Mitt smultronställe är Karlsvik i Luleå, nere vid campingstranden eller vid Niporna där vi ofta brukar vara. Mina gamla släktingar är födda och uppvuxna i Karlsvik, redan på den tiden då järnverket var igång. Och som barn fick jag följa med då alla släktingar träffades i Karlsvik för att umgås och halstra saltströmming.

Amanda Mattsby, föreläsare, utbildare och entreprenör. Driver Explore a little more.

Mitt smultronställe är Ahkkastugorna längs padjelantaleden. Det ligger två timmar med bil från Gällivare, så tar man båten över till Änonjalme. Det är cirka två kilometers vandring från båten till stugorna, perfekt om man går med barn. När vi var där med en fyraåring och en ettåring tältade vi bortanför stugorna och gick på dagstur mot Akka. Vill man göra det enkelt kan man bo i stuga. Fantastisk utsikt och riktig fjällkänsla utlovas. Perfekt för en kortare helgtur eller som utgångspunkt om man har barn!

Felicia Ponturo, basketspelare i Luleå Basket.

Mitt bästa smultronställe i Luleå finns på Mjölkudden/Munkeberg, det bostadsområde jag vuxit upp på. Mitt favoritställe är sena sommarnätter längst guldkusten, den strandlänga som sträcker sig från Munkeberg hela vägen till Notviken. Längs den stranden har jag skapat massor med fina sommarminnen - promenerat med familj, sprungit tuffa löppass, badat vid alla stränder och tittat på solnedgångar med mina vänner. Jag är otroligt glad över att vara uppvuxen på just Mjölkudden.

Claes Nordmark, kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Bodens kommun.

Mitt smultronställe är Gruvberget, ett jättefint frilufts- och aktivitetsområde i Svartbyn strax söder om Boden. Här kan man vara året runt, njuta av utsikten eller lugnet vid en brasa, ägna sig åt friluftsliv och träning eller ströva omkring i de fina skogarna där det finns gott om bär och svamp. På sommaren kan man cykla mountainbike och spela discgolf och vintertid finns det en slalombacke som passar utmärkt för barn och nybörjare.

Joel Lassinantti, hockeyspelare i Luleå Hockey.

Ett smultronställe för mig är en plats där jag känner att min energi laddas. I Norrbotten finns flera sådana platser för mig, men den plats jag har valt nu är familjens jaktkoja i Långträsk, där jag har varit sedan barnsben. Det ser inte så mycket ut för världen, men att få komma ut dit och göra upp en brasa, sätta sig och titta in i elden, laga mat ute, kanske gå en sväng och leta efter mogna blåbär eller lyssna på fåglar som kvittrar i någon trädtopp, det är ett smultronställe för mig.

Veronica Apelqvist, vd BD Fisk.

Mitt smultronställe är Ritsem. Det ligger vägen västerut vid Akkajaure och det fantastiska Akka. En plats som är lika vacker sommar som vinter. Du kan vandra, fiska, ta båten över Akkajaure eller bara vara. Vägen som tar dig upp till Ritsem är bara den en upplevelse. Att stanna till vid något vattendrag och fiska, dricka kaffe och känna lugnet. Det är livskvalitet.

Tobias Lindfors, ägare och vd StudentConsulting och Pite Havsbad Group.

Förutom våra resortanläggningar så är stugan i Lulnäset mitt och familjens smultronställe. Här umgås vi med vänner och familj och har det mysigt, avkopplande och naturskönt med skogen och havet som närmaste granne.

Karin Niva, entreprenör, speaker, guide och eventplanerare.

Mitt smultronställe är Nautanen, ett före detta gruvsamhälle utanför Gällivare som endast fanns i drift i 10 år! Kopparfyndigheten Nautanen upptäcktes 1898, här växte ett helt samhälle upp med gruvor, industriområde, skola med mera. Ta med dig matsäck, strosa runt bland ruinerna och känn historiens vingslag på denna fantastiskt fina plats. PS. Ta med en bärplockare och en hink också, för här finns mycket blåbär.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Karin Åberg: Krönika: "Gör en Norrbotten-roadtrip i sommar"

Krönika: "Gör en Norrbotten-roadtrip i sommar"

El ska levereras till industrier på rekordtid

El ska levereras till industrier på rekordtid

Han är fågelskådare på fritiden: "Därför är det roligast att fågelskåda på våren"

Han är fågelskådare på fritiden: "Därför är det roligast att fågelskåda på våren"

Möt Cloudspins vd: "Jag har alltid varit tekniskt intresserad"

Möt Cloudspins vd: "Jag har alltid varit tekniskt intresserad"

Panelen: Om digitaliseringens framgångar och utmaningar

Panelen: Om digitaliseringens framgångar och utmaningar
Visa fler