SM i ekonomi avgörs i Luleå

Ekonomi-SM står för dörren. Totalt tävlar 22 lärosäten om titeln som Svenska mästare i ekonomi. På lördag avgörs tävlingen på Kulturens hus.

11 maj 2017 19:27

Det är ekonomisektionen på Luleå tekniska universitet som arrangerar tävlingen i samarbete med Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation. Totalt kommer 218 studenter att kämpa om titeln som Svenska mästare i ekonomi. Lagen kommer att bestå av tre personer vardera – och det är viktigt att de kompletterar varandra. Egentligen är det ingen skillnad mellan ekonomi och andra sporter, menar projektledaren Dennis Gustafsson.

– Man måste ha ett bra lag, annars vinner man inte. Man måste komplettera varandra, säger han.

Finalen går av stapeln på Kulturens hus på lördag. Då ska fyra lag dela scen och svara på frågor som sammanställts av en rad proffesorer, tillsammans med den tävlingsansvarige. Flest rätt vinner.

– Träning ger ju färdighet, och man måste även vara uthållig och svara bra på alla frågor, varje fråga är ju avgörande, säger han.

Tidigare delmoment har gått till så att varje lag har skrivit en tenta.

– Det var en hård intern konkurrens under deltävlingen den 8 mars och de som gick vidare ska nu försvara sin skola i Luleå. Momenten baseras på teorier och kunskaper som ingår i kurserna på landets alla ekonomprogram, säger Isabella Holmberg som är tävlingsansvarig för SM i Ekonomi och läser civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Tävlingen påbörjas två dagar innan, den 11 maj. Grupperna gör då en gemensam skrivtentamen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Nyström