Det blir nyckeln för Seskarö såg

Att få tag på råvaror kommer att bli en nyckel när Seskarö såg öppnar igen. Stenvalls trä känner sig trygga. "Det är därför vi tror så mycket på Seskarö", säger Folke Stenvall.

Seskarö 10 december 2019 15:25

Vd:n på Stenvalls trä har tidigare sagt att sågen ska öppnas i april 2020 och att man till dess ska ha satsat omkring 70 miljoner kronor på anläggningen. Företaget planerar ett nytt virkesmagasin, en maskinhall för truckar och traktorer och ny teknik inne på sågverket. Bland annat tänker man köpa in en logscanner och en boardscanner för att automatisera produktionen.

 

Nu är det fyra månader kvar, men än så länge har det inte hänt mycket på öns sågverk.

– Inte ännu. Vi har börjat lite smått med att bygga om inne på anläggningen, men vi drar igång ordentligt först under våren. Vi gör så mycket på Örarna just nu och vi vill förbättra den anläggningen först. När vi är klara där kommer vi att börja med Seskarö, säger Folke Stenvall.

Men i april är ni klara?

– Förhoppningsvis. Vi sköter mycket av bygget själva för att spara kostnader och då kan det dra ut på tiden. Därför vill jag inte säga något exakt datum, men förhoppningsvis provkör vi anläggningen till våren.

Har ni köpt nya maskinerna?

– Inte än. Men alla offerter är klara så att vi kan köpa.

Har rekrytering av nyckelroller på Seskarö börjat?

– Nyckelbefattningar har vi redan inom koncernen som underhållschef, kvalitets- och miljöchef, HR-chef, ekonomichef. Sedan blir det en öppen process med anställningar på Seskarö, men vi har redan många från Seskarö som jobbar hos oss på Örarna som nog kommer vilja börja på Seskarö igen. Vi kommer att flytta en del internt.

Är det gjort klart med råvaror?

– Det förbereder vi för fullt. Vi köper timmer i Kalix älvdal och i Tornedalen som är tänkt för Seskarö, säger Folke Stenvall.

 

Att få tillräckliga volymer med timmer kan ha möjliggjorts i och med Setras nedläggning i Kalix. Nu ligger sågverket på Seskarö strategiskt väldigt bra, menar Stenvall.

– Vi kommer ha bästa placeringen för produktion i östra Norrbotten. Ingen annan har sågverk efter den kusten och för kustnära skogen i Haparanda, Kalix och Luleå så blir det närmast till vår industri och då blir vår betalningsförmåga bättre än andras. Det är dyrt att transportera timmer långa sträckor och därför ligger vi bäst till i området, säger Folke Stenvall och fortsätter:

– Därför tror vi så mycket på Seskarö. Vi blir ensamma där uppe vid kusten och har dessutom närheten till Finland där vi också kan köpa råvaror.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa