Vi kan inte vara det enda parti som står för praxis, säger S gruppledare Anders Ygeman.

Normalt ska posten som andre vice talman gå till det tredje största partiet, Sverigedemokraterna. Men Vänsterpartiet anser att SD:s kandidat Björn Söder är oacceptabel och har lanserat en motkandidat: Lotta Johnsson Fornarve.

Olämplig

Artikelbild

| Andreas Norlén (M) väljs troligen till riksdagens talman i dag. Arkivbild.

Även Ygeman anser att Björn Söder är en olämplig kandidat och till skillnad mot när han valdes till samma post 2014 finns nu en motkandidat. Då, 2014, valde S att lägga ned sina röster, enligt praxis i riksdagen.

Nu anser Ygeman att Allianspartierna har frångått praxis genom att med hjälp av SD föra fram en Allianskandidat som talman, trots att han kommer från ett parti i det mindre blocket och inte heller kommer från det största partiet. Därmed känner sig inte heller S bundet av att följa praxis i omröstningen.

Socialdemokraternas beslut att rösta för V:s kandidat innebär sannolikt att Björn Söder inte får fortsätta.

Ny talman

Allt verkar klart för att Alliansens kandidat Andreas Norlén (M) väljs till ny talman eftersom han kommer att få både de fyra Allianspartiernas och Sverigedemokraternas röster. Han får i så fall ta sig an den grannlaga uppgiften att föreslå en statsministerkandidat som kan få stöd av riksdagen.

En av Andreas Norléns första uppgifter blir att ta beslut om när den obligatoriska statsministeromröstningen ska hållas.

Jag och de andra Alliansledarna tycker att det vore bra att inte skjuta omröstningen på framtiden, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Hur snabbt en omröstning kan utlysas beror till en del på hur lång tid dagens talmansval tar.

Jag räknar med att vi kommer att hålla på med voteringarna i fem, sex timmar i alla fall, säger Beatrice Ask (M).

Ny statsministerkandidat

Hon ska tillsammans med Eskil Erlandsson (C) bistå i omröstningarna av ny talman i egenskap av ålderspresidenter, det vill säga de ledamöter som suttit längst i riksdagen och vid vissa tillfällen får träda in som talmän.

Stefan Löfven har hittills sagt att han inte har några planer på att avgå innan han sannolikt röstas ned av Alliansen och Sverigedemokraterna.

Om han avsätts blir det sedan Andreas Norlén som har uppdraget att vaska fram ett förslag till statsminister och regeringsbildare.