Rekordutbud av nyproducerade lägenheter

Nu finns rekordmånga nyproducerade lägenheter ute på marknaden. Allra mest har utbudet i Västra Götaland ökat. Ändå är suget efter lägenheter där starkt, enligt en Göteborgsmäklare.

4 december 2018 06:00

Nya siffror från Hemnet som TT tagit del av visar på ett rekordstort utbud av nya lägenheter i landet. Totalt för hela landet fanns 13 759 nyproducerade lägenheter till salu i november, en ökning med 15 procent jämfört med samma tid förra året.

Men störst var ökningen i Västra Götland – hela 79 procent. Skåne län står också för en stor utbudsökning, plus 33 procent. I Stockholm, däremot, har utbudet minskat med 11 procent.

Det blir mer för köparna att välja mellan. Det är både gamla och nya lägenheter som konkurrerar, och det påverkar förstås marknaden, den är trögare nu, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarfirman Bjurfors i Göteborg.

Priserna ned 10 procent

Ändå har inte priserna fallit så mycket i Västra Götland, förklarar han.

Det finns ett underliggande tryck. Jämfört med då priserna stod som högst sommaren 2017 har de sjunkit ungefär 10 procent.

Då, när marknaden dök, var redan många lägenheter i Göteborgsområdet under produktion, Det är de som nu kommer ut på marknaden.

Snabbare i Stockholm

Hans uppfattning är att marknaden rör sig snabbare i Stockholm, med högre toppar och djupare dalar än i övriga landet.

Det är i Stockholm det händer först. När det sedan kommer till Västra Götaland och Skåne har byggbolagen hunnit justera priserna, säger han. Det gör att fluktuationerna inte blir lika häftiga utanför Stockholm, tror han.
Vårt företag säljer mycket nyproduktion, och vi ser att många redan har rättat till priserna, säger Sven-Erik Kristensen.
Fakta: Utbud av nyproduktion

Hela Sverige: 13 759 lägenheter, plus 15 procent jämfört med ett år tillbaka.

Stockholms län: 4 609, minus 11 procent jämfört med ett år tillbaka.

Västra Götalands län: 1 910 lägenheter, plus 79 procent jämfört med ett år tillbaka.

Skåne län: 1 508 lägenheter, plus 33 procent jämfört med ett år tillbaka.

Källa: Hemnet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Cederblad/TT