Piteåföretaget har revolutionerat marknaden

Orbigos komradio-lösning har revolutionerat komradiobranschen och ger kunderna stora möjligheter, hävdar vd:n Christer Öhman. "En fördel är att man har en enorm räckvidd", säger han.

Piteå 9 maj 2022 09:00

Telemäklarna (nuvarande Tell), där Christer Öhman tidigare var ägare och vd, gick ihop med Zodiak och startade Orbigo redan 2014. Man startade då ett DMR-nät (komradionät) över hela Sverige som i dag finns kvar i Norrbotten, Västerbotten och Oslo.

Sedan två år tillbaka har man börjat fokusera på "Poc"-versionen.

– En kortfattad förklaring är att det är komradio över mobilnät. Då behöver man ingen egen infrastruktur, utan man använder den mobilmasten som är närmast, säger Christer Öhman, numera delägare och vd på Orbigo, och fortsätter:

– Det revolutionerar egentligen hela komradiobranschen som finns i dag. Det är en applikation man laddar hem och kan använda i mobiltelefonen, surfplattan eller speciella terminaler som ser ut som en komradio om man behöver den här stötsäkra robusta enheten.

Han lyfter fram den långa räckvidden som en stor fördel.

– Du har hela världen egentligen, bara du har mobilnät eller wifi. Vi har kunder i Sverige och Polen bland annat, som pratar med varandra via komradio. Det fungerar precis som ett lokalt komradionät på Smurfit Kappa eller Stenvalls trä, säger Christer Öhman.

Enligt Öhman får man många förfrågningar från kunder som exempelvis har en lös skanner, en mobiltelefon och en komradio för snabb kommunikation.

– Vi kan komplettera allt i en enhet som du kan använda till mycket. Det är många bolag i dag som mobiltelefoner eller surfplattor för sina interna system. Då kan du applicera den här komradiofunktionen på den surfplattan. Man kan kombinera många olika enheter till en och samma, säger han.

Företaget finns i Norge och Sverige och jobbar mycket mot taxibolag och bussbolag, men även industrier och vaktbolag.

Kan man använda tjänsten som privatperson?

– Ja. Själva appen är gratis, men du måste ha en inloggning för att komma åt alla tjänsterna. Man kan testa en månad gratis. Det finns exempelvis jaktlag som använder tjänsten.

Det finns även GPS-funktioner som höjer säkerheten.

– Det finns även en "man down"-funktion, vilket innebär att om du har enheten på dig och råkar ramla och inte tar dig upp inom ett antal sekunder så går det ett larm med GPS-position och ljudet kopplar upp direkt, säger Christer Öhman.

Det finns även en SOS-knapp som skickar ut GPS-koordinaterna och kopplar upp komradion så att alla kan höra vad som händer när man trycker på den.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

De digitaliserar i nya lokaler

De digitaliserar i nya lokaler

Årets varumärke i Piteå: "Jag är ett black metal-band på schlagerfestival"

Årets varumärke i Piteå: "Jag är ett black metal-band på schlagerfestival"

Årets besöksanledning: "Att vinna är en lyckotår"

Årets besöksanledning: "Att vinna är en lyckotår"

Industrier i Piteå välkomnar utbildningar inom logistik

Industrier i Piteå välkomnar utbildningar inom logistik

De är nominerade till Årets företagare: "Fantastiskt kul och överraskande"

De är nominerade till Årets företagare: "Fantastiskt kul och överraskande"
Visa fler