Jonas Wiklund utsedd till Norrlands främste entreprenör

Under torsdagskvällen utnämndes Jonas Wiklund, Wibax group ab, till Norrlands främste entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur of the year. "Det är en varm känsla i kroppen", säger han.

Piteå 3 december 2021 12:52

I mitten av 1990-talet började Jonas Wiklund arbeta i företaget som grundades av hans far, och 2012 tog han över rollen som koncernchef. Wibax group ab säljer, köper in, processar och distribuerar flytande kemiska produkter och biooljor till basindustrin i Europa. Miljardföretaget har dotterbolag i flera länder. Under torsdagskvällen utnämndes företagets ägare Jonas Wiklund till vinnare av EY Entrepreneur of the years huvudpris.

– Det är en varm känsla i kroppen. Otroligt roligt. Det är verkligen ett hederspris, säger han och fortsätter:

– Det var tio finalister på galan och alla är otroligt duktiga. Man fick höra många fina historier av människor som har lyckats och det gör det ännu mer hedrande att vara den som tar priset därifrån.

Den externa oberoende juryn består av juryordförande Ragnhild Backman, vd Backmans Fastighetsutveckling AB, Jonas Olert, ägare Olert holdingkoncernen, Petter Mikaelsson, grundare Kung fu invest ab, Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden, Sofia Ekström, partner och vd Ekström invest ab.

Juryns motivering löd:
”Vinnaren av "EY Entrepreneur of the year” bygger imponerande och lönsam tillväxt på mogen marknad, och omsättningen ska dubblas igen. Ledarskap med starka team, ordning och struktur har utvecklat leveranssäkerhet och förtroende av absolut högsta klass. Även om det inte går på räls – så rullar verksamheten på effektivt – när nya möjligheter flyter fram i tankarna. Entreprenören har även skapat en akademi – vars värderingar genomsyras av god kemi.”

– Det var precis som alltid en tuff uppgift att utse vinnare bland alla fantastiska entreprenörer. Men Jonas är väl värd priset som Norrlands främste entreprenör. Han går i bräschen för en hållbar utveckling med optimalt resursutnyttjande. Och hans företag bara växer, säger Ragnhild Backman, juryordförande.

Under galakvällen på Elite wood hotel i Skellefteå delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Lina Andersson, Once upon publishing ab, medan Daniel McCabe, HighCon AB, utsågs till ”Årets manliga stjärnskott”. SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Adam och Daniel Brånby, Woolpower Östersund ab.

Samuel Holmström och Jens Lundqvist från Lundqvist trävaru i Piteå var nominerade. Det är inte första gången.

– Vi hade siktet inställt på kategorin "Årets manliga stjärnskott", men vi får komma tillbaka om några år och visa vad vi går för. Förra gången gick vi vidare i regionfinalen och tävlade i Stockholm, men nådde inte hela vägen. Den här gången kände vi att det var två år för tidigt. Vi har startat mycket nu och vi vill visa vad det har haft för effekter. Men det är tredje gången gillt. Vi kommer tillbaka, säger Samuel Holmström och hyllar huvudprisets vinnare.

– Det känns jättekul att det blev Wibax. De är grymma. Det är roligt att det är ett Piteåföretag.

Vinnarna från de sex regionfinalerna har plats i den nationella finalen som går av stapeln i Stockholm i januari 2022. Vinnaren av huvudpriset på nationell nivå representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Det blir spännande. Det är en fantastiskt rolig resa. Vi håller tummarna, men det är extrem tuff konkurrens bland jätteduktiga företag, säger Jonas Wiklund.

Wibax har vuxit mycket de senaste åren. Han berättar att ordet "kemikalier" tenderar att skrämma folk, men att det är ett hållbart företag.

– Gemene man kanske tänker kemikalier som någonting farligt. Men det finns också oerhört mycket kemikalier som gör gott för oss i världen. Att kunna skapa hållbarhet med våra produkter, när vi kanske inte alltid betraktas som hållbara, men faktiskt är det, det är roligt, säger Jonas Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa