Aktörer startar webbutbildning för rätt kompetens

Med utbildningen "With/without" ska behovet av utvecklare i norra Sverige fyllas. "Vi tror att det krävs ökad samverkan och helt nya initiativ för att snabbt få fram rätt kompetens i näringslivet", säger Jan-Eric Sandberg, ordförande för Företagarna i Piteå.

Piteå 13 december 2021 09:46

Den ettåriga utbildningen ska generera rätt kompetens och ge eleverna en snabbare väg till anställning.

– Trots att vi har gott om växande industrier i norra Sverige har vi varit för dåliga på att attrahera och behålla våra talanger. För att förändra detta tror vi det krävs ökad samverkan och helt nya initiativ för att snabbt få fram rätt kompetens i näringslivet, säger Jan-Eric Sandberg, ordförande Företagarna i Piteå som står som projektägare för With/without.

Det handlar om en arbetsplatsförlagd webb- och systemutvecklarutbildning som pågår under 40 veckor och finansieras av Oh my, Lundqvist trävaru och Sparbanken nord. Det man valt att kalla Csn-lön, det vill säga studentlön motsvarande Csn-lån, erbjuds och kursplanen justeras i realtid för att optimera möjligheterna på arbetsmarknaden.

– Genom att utbildningen hålls hos oss på Oh my och på Lundqvist trävaru kastas eleverna direkt in i hetluften och får en inblick i det framtida arbetslivet, säger Anna Mård, teamchef, Oh my, och fortsätter:

– Majoriteten av våra talanger idag är i huvudsak självlärda via egna projekt och spel. Vi har snubblat över dem av en slump och de har utvecklats vidare på jobbet. De är ofta blygsamma personer som inte ser sin potential. Vi vill hitta ett annat sätt att nå dessa. Och vi vill förändra bilden av vem och hur en utvecklare är.

Utmaningen i projektet är att hitta fler kvinnor till en mansdominerad bransch, vilket är en viktig fråga, menar Jens Lundqvist, vice vd på Lundqvist trävaru.

– Hos oss är noll av sex utvecklare kvinnor. Vi vet att teknikintresset finns men att tjejer i högre grad väljer att studera till ekonomer och jurister istället för mer tekniska utbildningar. Vi hoppas kunna visa på vad yrket faktiskt är, säger han.

I projektets rygg finns Sparbanken nord som stöttar upp utbildningsledare och paketering. Målet och förhoppningen är att With/without ska växa och bli ett omtalat utbildningskoncept i Sverige som används på flera platser runt om i landet.

– Kompetensförsörjningen är en av de viktigaste utmaningarna för näringslivets utveckling i regionen. Vi stödjer detta pilotprojekt då det är ett nytänkande utbildningskoncept som förhoppningsvis blir en viktig pusselbit för hela branschens utveckling, säger Erika Mattson, ansvarig för hållbarhet och samhälle Sparbanken nord.

Pilotomgången av With/without startar i augusti 2022. Antagningen öppnar i mars och målet är att ta in åtta elever.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa