Ledare inom den gröna omställningen träffas i Piteå

Inte bara motorsportens världselit finns på plats på Pite Havsbad till helgen. Ledare från flera stora industrier och bolag tar plats på scenen i seminariet ”Green champions” som arrangeras av Innovation Pite.

Piteå 4 februari 2022 16:00

Stiftelsen Innovation Pite som tagit initiativ till seminariet menar att bilindustrin och motorsporten i decennier varit en stark kraft och många gånger gått i bräschen för teknikutveckling och i det arbetet inspirerat andra branscher. I samband med att Race of champions för första gången satsar på att genomföra ett grönt arrangemang med elbilar och bilar som körs med fossilfritt bränsle vill man förena nöje med nytta och bjuda in till ett samtal.

– Vi är väldigt glada att Northvolt, H2 Green steel, Hitachi energy, Wibax, Polarbröd och Luleå tekniska universitets vätgassatsning CHESS i Piteå är angelägna om att mötas i ett samtal här för att lära sig av varandra och kanske se möjliga samarbeten, säger Li Skarin, projektledare vid Innovation Pite och initiativtagare till Green champions.

– Det är spännande att finnas här i norra Sverige nu när omställningen sker i realtid. Att världens racingelit kommer hit och kör på el och förnybart känns inte som en slump. Det ska bli roligt att se vilka nya samarbeten som kan skapas, säger Karin Bodin, koncern-vd och ägare av Polarbröd.

– Jag är väldigt glad över att Pite havsbad är en arena för såna här viktiga möten. Vi jobbar själva hårt med hållbarhetsfrågor och vill förena alla våra olika satsningar mot en grön omställning. I dagsläget värms 95 procent av Pite havsbad upp av spillvärme. Race of champions genomför nu sina race på ett nytt och mer hållbart sätt. Det känns väldigt bra att ta emot ledarna i den gröna omställningen till ett seminarium där alla satsningar går hand i hand, säger Tobias Lindfors, koncern-vd och ägare Pite havsbad group.

Seminariet kommer beröra möjliga framtida samarbeten och skriver i sin inbjudan ”då världsledande satsningar och enorma industriprojekt som skapar grön omställning etableras i norra Sverige krävs parallellt ett snabbfotat engagemang för framtidens mobilitet. Samhällen byggs om, tusentals människor håller på att rekryteras och aldrig någonsin har det varit viktigare med fungerande och hållbar infrastruktur och mobilitet.”

Seminariet kommer att sändas digitalt på söndag klockan 09.00-11.30 på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa