"Jag är stolt över den digitala resan"

Åse Borgeryd som driver ett företag inom inspiration och hälsa utmanades att digitalisera sitt arbete när coronapandemin slog till.

Piteå 3 maj 2022 09:00

Hennes kurser, föreläsningar och träningspass behövde bli tillgängliga på nätet i stället för att som tidigare enbart finnas på fysiska platser. Åse Borgeryd såg dock sig själv som ett hopplöst fall inom digitalisering, tills dagen kom då hon insåg att hon inte hade något annat val.

– Jag hade en föreställning om mig själv om att jag är så oteknisk och att jag inte är digital, jag körde alltid fysiska träffar. När jag i början av pandemin höll i en av mina grupper Hälsa vip som syftar till bättre val, bättre mat och mycket mindset så sa jag bara en dag till gruppen "Från och med nästa vecka kommer vi köra det här digitalt istället, med tanke på smittspridningen", berättar hon. 

Samtidigt som Åse Borgeryd sa de orden till sin grupp undrade hon själv hur hon skulle kunna lösa det hela, hon som såg sig som någon som inte alls kan arbeta digitalt. Resten av den veckan ägnade hon åt att bli digital, hon köpte ny utrusning och tog hjälp från kunniga inom området. Tisdagen därpå höll hon passet digitalt och sedan rullade det på och hon började köra två gratispass i veckan och startade Pitepeppen på Facebook.

– Det gick ut på att företag fick ansluta sig till Pitepeppen och träna två gånger i veckan och jag gjorde en tävling om det, då började företag sponsra och vi fick massvis av fina priser att lotta ut. 1 500 personer anslöt sig till Facebook-gruppen, det blev verkligen jättepositivt, minns hon. 

undefined
Gymmet i källaren rymmer all utrustning Åse Borgeryd behöver för sina digitala träningspass.

Syftet var att hjälpa människor att fortsätta leva hälsosamt liv trots pandemin, Borgeryd arbetade själv hemma och körde passen i sitt vardagsrum framför julgranen. Något som blev väldigt avslappnande och uppskattat i deltagarnas ögon.

– Det var lite obehagligt att bjuda in till sitt hem, när jag gjorde armhävningar i vardagsrummet såg jag hur dammråttorna låg i hörnen. Jag märkte dock snabbt att det uppskattades av deltagarna att de fick se att de inte är ensamma om att inte ha det helt perfekt runt omkring sig hela tiden, säger Åse Borgeryd.

Nu är vardagsrummet utbytt och de digitala träningspass spelas in i hennes nyrenoverade gym i källaren. Rummet har inretts med textiler, heltäckningsmatta och all utrustning hon behöver för att kunna göra sitt jobb framför kameran. 

– Jag stortrivs här, om ett tag ska vi även byta ut garageporten, som är en av väggarna i rummet, till en glasvägg för att få in optimalt med dagsljus, berättar hon. 

undefined
Tränings- och hälsoinspiratören leder även matlagningskurser där deltagarna lagar näringsrik mat tillsammans, genom skärmen.

Det är inte bara träningspass som hålls digitalt i Åse Borgeryds villa, även matlagningskurser spelas in i familjens kök på övervåningen. 

– Jag inspirerar till att laga näringsriktig mat, så under mina kurser skickar jag ut en lista till deltagarna som de får handla efter och sedan lagar vi maten tillsammans, digitalt, säger hon. 

undefined
När pandemin kom utmanade Åse Borgeryd sig själv till att bli digital, ett beslut som hon är tacksam över i dag.

Åse Borgeryd förredrar att träffa sina grupper fysiskt, men hon är ändå positiv till den digitala utvecklingen inom företaget, en uppfattning som deltagarna delar med henne. 

– Många är väldigt tacksamma för det digitala, jag fick väldigt mycket presenter från folk som ville visa tacksamhet. Jag har även mycket skidkurser och då ses vi ute i skidspåren, vilket är otroligt härligt att få variera de digitala passen med, berättar hon.

Hon kände aldrig någon oro när pandemin kom utan såg bara möjligheter att arbeta på andra sätt istället

– Jag är så jäkla stolt över att jag faktiskt gjort den här digitala resan, säger Åse Borgeryd med ett stort leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa