Drömmen om att driva hästaffär gick i uppfyllelse

På lördag slår butiken "Buchts hästsport" upp portarna i Fritid och vildmarks gamla lokaler i Piteå. "Det känns väldigt bra", säger butikschefen Emilia Fredriksson Lindmark om familjeverksamheten.

Piteå 3 december 2021 18:00

Det började med att hon flyttade från Kiruna till Piteå i skarven till gymnasiet för att kunna satsa på en högre nivå inom hästsport.

– Piteå har alltid varit som ett andra hem då vi alltid haft sommarställe här, sedan har jag dessutom släkt här sedan innan. Mamma och Pappa följde bara med på köpet, säger Emilia Fredriksson Lindmark, som äger tre hästar och rider i Piteås elitlag.

Familjen, som tidigare drivit en Järniabutik i Kiruna, köpte Fritid och vildmarks gamla lokaler i Piteå vid flytten. Planen var att öppna en Järniabutik i Piteå, men på grund av olika anledningar blev det inte av. Sedan var det tal om en lagerlokal för båtar och vattenskotrar, men då satte bygglovet käppar i hjulet.

– Vi fick inte bygglov på en ny port. I kommunens detaljplan skulle det vara en fysisk butik så vi fick tänka om och tänka rätt. Då föddes tanken på en hästaffär. Det har alltid varit en dröm att driva en hästaffär. Hela familjen är hästintresserade och det är ett litet hål i marknaden för den typen av verksamhet, säger Emilia Fredriksson Lindmark.

Beslutet om att satsa på verksamheten togs i början av sommaren och sedan har lokalen renoverats.

– Vi har renoverat kontor och fikarum, målat dörrar, byggt provhytter, bytt lampor på fasaden och dragit en hel del el.

I veckan kom en fasadskylt upp och de sista förberedelserna gjordes inför invigningen. På lördagen slår "Buchts hästsport" upp portarna och det kommer firas med rabatter och julfika.

I butiken finns allt ifrån kläder och ridutrustning till skötsel och sårvård. I början kommer familjen också rea ut varor som blivit kvar från Järniabutiken i Kiruna.

Namnet ”Buchts hästsport” härstammar från tiden då Emilia Fredriksson Lindmarks morfar drev butiken som sedan gick i arv.

– Den kallades "Buchts" i folkmun. Vi kände att vi ville ha med "Buchts" i namnet för att hedra morfar. Han stod mig nära och även fast det var en Järniabutik så var jag fast besluten att hästaffären skulle heta så.

Familjen har många planer för att utveckla verksamheten.

– Vi vill starta en webbshop så fort butiken är igång. Sedan säljer vi också en del miljörelaterat och spillskydd till industrin i samarbete med Ikaros, vilket vi vill fortsätta med och utveckla.

Det känns roligt att familjen fortsätter driva företag tillsammans, precis som på morfars tid, tycker hon.

– Mamma har alltid jobbat åt morfar och sedan tog hon över butiksdelen. Man kan säga att jag är uppvuxen i butik, säger Emilia Fredriksson Lindmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Årets varumärke i Piteå: "Jag är ett black metal-band på schlagerfestival"

Årets varumärke i Piteå: "Jag är ett black metal-band på schlagerfestival"

Nya butiken växer fram – rekrytering pågår: "Allt går enligt plan"

Nya butiken växer fram – rekrytering pågår: "Allt går enligt plan"

Byggföretag tillsätter ny vd

Byggföretag tillsätter ny vd

De expanderar och öppnar unik butik i Piteå – flera nyanställningar

De expanderar och öppnar unik butik i Piteå – flera nyanställningar

Bilaffären i Piteå säljer 90 procent elbilar: "Ett väldig högt tryck"

Bilaffären i Piteå säljer 90 procent elbilar: "Ett väldig högt tryck"
Visa fler