Lärlingar från gymnasiet på plats på gruvföretag

Kaunis iron fördjupar samarbetet med Lapplands gymnasium. Tre lärlingar tas ombord. "Målsättningen är att kunna rekrytera ännu fler lokalt", säger Sara Stridsman, personalchef för Kaunis iron.

Pajala 23 mars 2022 17:00

Kaunis iron samarbetar sedan tidigare på olika sätt med Lapplands gymnasium. Det handlar om arbetsplatsbesök, praktikplatser och ett informationsutbyte med skolledningen kring vilka behov som kommer att finnas inom industrin i framtiden.

– Vi har ett jättebra samarbete. Det känns väldigt bra att kunna erbjuda utbildningar som gör det möjligt för unga här att bo kvar och försörja sig på orten, säger Inger Hieta, biträdande gymnasiechef, Lapplands gymnasium.

Första året går eleverna två dagar i Kiruna och tre dagar i veckan i Pajala med fokus på de teoretiska ämnena. År två är man 50 procent ute hos Kaunis iron och 50 procent på skolan i Pajala. Tredje året 100 procent som lärling ute i verksamheten. Höstterminen 2021 började tre elever årskurs ett och till hösten börjar ytterligare tre elever.

– Det är väldigt svårt att få tag på personal till dessa yrken överlag i dag. Genom detta program så är vi med och skapar en lokal kompetensförsörjning för elever som redan från början finns i kommunen och dessa vill vi ju väldigt gärna ska stanna kvar, säger Morgan Roth Andersson, underhållschef för mobila maskiner på Kaunis iron och den som ansvarar för lärlingsprogrammet.

– Det är jättekul att vi kan komma i gång med detta nu. Det ökar möjligheterna för oss att kunna rekrytera lokalt, vilket vi verkligen vill. Att de kan vara hos oss i vår verklighet ökar kvalitén i utbildningen och krymper tröskeln från utbildning till faktiskt jobb, säger Sara Stridsman, personalchef för Kaunis iron.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa