Tapuligruvans första år: En ekonomisk succé

389 miljoner kronors vinst. Kaunis iron gjorde ett starkt första verksamhetsår.

Pajala kommun 15 februari 2020 09:40

2019 omsatte gruvföretaget drygt 1,6 miljarder kronor och gjorde alltså ett positivt resultat på 389 miljoner kronor efter finansiella poster. Bolaget har ett eget kapital på 822 miljoner kronor. Kaunis irons vd och koncernchef Klas Dagertun säger i ett pressmeddelande:

– Vi är mycket nöjda med vårt första hela verksamhetsår. Målet var att nå en produktionstakt på 2 miljoner ton järnmalmsslig till den höga kvalitet våra kunder förväntat sig och till en produktionskostnad motsvarande våra egna beräkningar. Vi har överträffat våra mål vilket givetvis är glädjande. Det ger oss en rejäl grundsten i vår ambition att bygga en långsiktigt hållbar gruvverksamhet i Pajala.

 

Precis som LKAB presenterade i sin bokslutskommuniké skriver Kaunis iron att järnmalmsmarknaden har varit stark 2019 med höga priser och gynnsamma valutakurser.

– Vi har märkt av minskad efterfrågan i Europa under andra halvåret. Nischen för den typ av högkvalitativt järnmalmskoncentrat som vi producerar är dock begränsad och globalt sett ökar efterfrågan, även i Kina som är världens i särklass största konsument av järnmalm. I dagsläget klarar vi inte av att leverera motsvarande den efterfrågan som finns vilket givetvis är ett angenämt problem, säger Klas Dagertun.

 

Mats Leifland var en av de som gjorde återstarten av gruvan möjlig. Det här är precis vad han hoppades på när han jobbade på att få in investeringar till Kaunisvaara.

– Ambitionen från dag ett när vi gjorde köpet var ju att återstarta gruvan. Sedan visade det sig att vi fick möjligheten att förvärva gruvan under 2015, 2016 och sista delen 2018 och då kunde vi skapa förutsättningarna för att kunna få tillbaka de arbetstillfällen som hade försvunnit från Pajala, säger Leifland som i dag sitter med i gruvbolaget styrelse.

– Det är glädjande att allt är på plats i dag. Över 400 personer har sitt arbete direkt i koppling till gruvan men så är det många arbetstillfällen som har skapats därutöver. Det var precis den tanken vi hade 2015 när ett antal ägare gick in och köpte det här.

Att kunna göra ekonomi av gruvan omgående var en viktig start.

– En verksamhet som den här som är så beroende av världsmarknaden, av saker som vi själva inte kan påverka, behöver skapa en buffert. Det är det viktiga för att kunna få en långsiktig verksamhet i Kaunis den här gången, säger Mats Leifland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa