Asyl- och migrationsläget är egentligen en fråga för EU:s inrikes- och justitieministrar, men hamnade även på utrikesministrarnas bord när Margot Wallström (S) och hennes kollegor möttes i Bryssel på måndagen.

Fast de bollade bara frågan vidare.

Det här är inte utrikesministrarnas bord, men det finns en stark vilja från utrikesministrarna om att se framsteg om det här, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på sin presskonferens efteråt.

Frågan får nu extra tyngd vid veckans informella inrikes- och justitieministermöte i Helsingfors dit ansvariga ministrar kallas redan på onsdag kväll för en middag med migration på menyn.

Margot Wallström konstaterar att Sverige sedan länge tryckt på för att EU-länderna gemensamt måste ta hand om de flyktingar och migranter som tas emot i ankomstländer som Italien och Grekland – något som framför allt länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien häftigt motsatt sig.

Vi kan ju understryka än en gång hur viktigt det är med ett gemensamt ansvarstagande för hela den här frågan. Det har ju vi hävdat hela tiden, säger utrikesministern i Bryssel.