Statistik: Konkurserna minskade i april

Konkurserna i Norrbottens län minskade i april och mycket tyder på att konkursvågen som följde på coronapandemin nu ebbat ut. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Norrbotten 3 maj 2022 16:11

Antalet konkurser fortsätter att minska och april utgör inget undantag för Norrbottens läns del, med en minskning på 62 procent.

– Visserligen rör det sig om ett begränsat antal konkurser – fem i år jämfört med 13 förra april. Däremot har konkurserna i länet ökat sedan årsskiftet, plus tre procent, mycket beroende på en tuff inledning i januari och februari med oväntat många konkurser, säger Karl Stjerna, vd för kreditupplysningsföretaget Syna.

Framöver menar Karl Stjerna emellertid att det finns goda förutsättningar för en positiv utveckling.

– Det ser avsevärt mycket ljusare ut nu än vid samma tid för ett år sedan även om det, som alltid, finns orosmoln. Höjda räntor, som aviserats av Riksbanken, kan betyda problem för högt belånade företag. Detsamma gäller för företag som är beroende av komponenter för sin tillverkning, men där coronapandemin fortfarande ställer till problem, som exempelvis i Kina. Försenade leveranser på grund av logistikproblem, också det en följd av pandemin, är ett annat bekymmer, säger han och fortsätter:

– Hur kriget i Ukraina utvecklas är en annan osäkerhetsfaktor som, om det blir långvarigt, kan påverka näringslivet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa