De vill förvärva fler kliniker i Norrbotten

För att korta köerna och få fler tandläkare till regionen vill Smile tandvård förvärva fler tandvårdskliniker i Norrbotten.

Norrbotten 17 mars 2022 11:00

Tandvårdskedjan Smile tandvård menar att allt fler mindre företagare som driver kliniker i egen regi, där tandläkaren också är ägaren av kliniken, vill sälja sina kliniker för att kunna lägga mer tid på patienterna. Genom att öka förvärven i Norrbotten vill tandvårdskedjan minska tandvårdsköerna och få fler tandläkare till regionen.

– Vi har under de senaste åren sett att förfrågningarna om att sälja sina kliniker har ökat bland mindre företagare. Klinikägarna uppger att de som egenföretagare lägger mycket tid på administrativa uppgifter och har svårt att få tiden att räcka till för patienterna, berättar Per Fägerblad, förvärvschef för Smile Tandvård.

Genom förvärven hoppas regionchef Mats Kvarnberg även kunna få fler tandläkare till Norrbotten.

– Möjligheterna till rekrytering av tandvårdspersonal i Norrbotten blir också fler när en klinik ansluts till Smile. Detta då vi både har ett brett nätverk av tandläkare som arbetar på andra kliniker runt om i landet, men också då vi som stor aktör har ett större rekryteringsstöd internt genom HR-personal som arbetar med att lösa behoven dagligen. I vissa regioner finns det ett överskott av personal, som vi gärna uppmuntrar till att i stället arbeta i Norrbotten. Att endast flytta runt på tandläkare i regionen förändrar inte den akuta kösituationen, säger Mats Kvarnberg, regionchef norr på Smile tandvård.

Att öppna nya kliniker är inte ett alternativ för Smile då resurserna för att anställa personal är begränsade i regionen. Smiles huvudsakliga expansion går därför ut på att förvärva redan operativa kliniker där klinikägaren i de flesta fall fortsätter som anställd eller konsult. 

– Det är långt ifrån alla kliniker som vi slutligen förvärvar. Arbetssättet och synen på tandvård måste vara gemensam. Trots förändringarna i verksamheten ska patienten inte påverkas utan tanken är att allt ska fungera precis som vanligt. Vi ser positivt på att förvärva fler kliniker i Norrbotten och hoppas på att vi kan bidra till kortare tandvårdsköer i regionen, säger Per Fägerblad.

Smile tandvård har i dag kliniker i Kiruna, Boden, Piteå och Luleå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ingen tandsköterskeutbildning i Norrbotten till hösten

Ingen tandsköterskeutbildning i Norrbotten till hösten