Så ska kompetensen säkras i Norrbotten

En av de stora utmaningarna i näringslivet är att hitta rätt kompetens. Akademi norr bjöd in till paneldebatt med aktörer och företag från Norrbottens näringsliv, kommuner och utbildningsanordnare av yrkeshögskoleutbildningar.

Norrbotten 9 november 2021 19:54

Vilken roll kan yrkeshögskoleutbildningarna spela i kompetensförsörjningen framöver? 

Med fokus på Norrbotten som region diskuterades under morgonens direktsändning från Norr Medias lokaler hur kompetensläget ser ut.

Martin Bergvall från arrangören Akademi norr summerar:

– Det är ganska häftigt att vi är nästan hela Norrbotten och Västerbotten som nu samverkar i en kompetenskartläggning för att få fler yrkeshögskoleutbildningar till vår region. Det krävs samverkan och att man är prestigelös och jag upplever verkligen att kommunerna som har gått in i satsningen har en vilja att på riktigt samverka kring kompetensförsörjning och det känns jätteroligt att jobba utifrån de förutsättningarna, säger Martin Bergvall som poängterar att det inte bara är en rapport som ska skrivas:

– Det här är inte bara snack. Här tar vi det från ax till limpa. Vi kartlägger, jobbar med kommunerna och företagen, tar fram utbildningar som vi ger till utbildningsaktörerna och så beställer vi. Vi gör hela processen tillsammans.

Vad händer nu?

– Nu kartlägger vi fram till slutet av december och efter det gör vi en sammanställning och kallar till möte med alla 27 kommuner. Sen tittar vi på vilka utbildningar vi ska prioritera och sen ger vi uppdrag till utbildningsaktörerna att skriva utbildningarna, säger Martin Bergvall.

Arrangörer av frukostsamtalen var Akademi norr och Lapplands lärcentra i samverkan med kommunerna i Norrbotten.

Deltagarna under de tre panelsamtalen var bland andra Stina Almqvist, kompetensstrateg för Region Norrbotten, Hans Andersson, regionchef Svenskt näringsliv Norrbotten, Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare och Lars Lindberg, regionchef för Företagarna Norrbotten, Jonas Johansson Asp, utbildningsansvarig Avstampet behandlingshem, och Helena Eriksson, vd på kommunikationsbyrån Vinter. Även representanter från Luleå kommun och Piteå kommun fanns på plats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa