Panelen: Om digitaliseringens framgångar och utmaningar

Norrbottens affärers panel svarar på frågor om digitaliseringen. "AI är för mig en självklar vinnare inom vad som är viktigast inom digitaliseringen. Det som gör den så utmanande och spännande är att den kan användas och anpassas till så oerhört många nyttoområden, här har jag stora förhoppningar kring just AI inom äldreomsorgen", säger Pär Johansson.

Norrbotten 28 april 2022 12:00

Lena Callne, skribent, producent, moderator/Callne Communication ab.

Vilken innovation inom digitaliseringen tycker du har varit mest spännande hittills?

– Jag vet inte vad och vem jag är längre, utan min mobiltelefon. Den är mitt kontor, min fritid, en stor del av mitt sociala umgänge… Jag har en vag känsla av att jag skulle må bra av att lämna den ifrån mig lite längre stunder än jag gör i dag, men jag har inte ens vågat pröva. Telefonen i dagens digitala, mobila format med alla dess funktioner är den största innovationen för mig personligen.

Vilka frågor tycker du är viktigast inom digitaliseringen i dag?

– AI inom vården lät skrämmande för mig tidigare, men jag har omvärderat. Jag tror det finns många funktioner där AI kan tillämpas på ett bra sätt, till och med i form av robotar. Om jag skulle bli så fysiskt svag att jag inte klarar min personliga hygien skulle jag föredra en robotfunktion som på ett behagligt sätt gav mig en dusch/rengöring i stället för att personal ska hantera mig för just detta. Då vill jag hellre att det finns personal som har tid för mina sociala behov. Effektivisering som inte behöver bli sämre på ett mänskligt plan.

Vilken digital fråga eller innovation tror du kommer vara viktigast för oss i Norrbotten de kommande åren? 

– Jag tror inte det handlar om innovationer de närmaste åren, snarare om hur vi tillämpar redan befintliga innovationer. Eftersom vi är ett glesbygdslän kommer vi att bli allt bättre på att skapa servicefunktioner på distans. Vård på distans kommer att utvecklas ytterligare. Lärare med vissa specifika ämneskompetenser är också en brist. Jag tror därmed att vi kommer lära oss nyttja digital distansundervisning i kombination med skolpersonal på plats i klassrummet, säger Lena Callne.

 

Jenny Frank, kommunikatör/Innehållsproducent åt Företagarna Sverige.

Vilken innovation inom digitaliseringen tycker du har varit mest spännande hittills? 

– En möjliggörare för vår digitala värld var när www släpptes fri för användare i mitten av 90-talet och skapade det internet vi använder idag. Jag minns när jag för första gången 1996 kopplade upp på www, då hette sökmotorn Altavista och Aftonbladets chatt blev snabbt en ny arena för interaktion. Världen blev helt plötsligt liten. När Iphone 2007 lanserade smartphonen lyckades de skapa användarvänlighet av redan befintlig teknik. I dag har det utvecklats till att vara allt vi tänkas behöva i något som ryms i handen. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig! Till detta alla appar, där min mest använda är mobilt BankId och SoMe-plattformar som tillåter oss att dela vår vardag, tankar och åsikter till hela världen. Sist men inte minst wifi, eller Gud som mina barn kallar det. 

Vilka frågor tycker du är viktigast inom digitaliseringen i dag?

– För företag är frågan om IT-säkerhet klart viktigast. Antalet cyberbrott har ökat lavinartat och det är inte bara de stora bolagen blir utsatta. Mitt råd till alla företagare är att se över er IT-säkerhet och ta hjälp att göra en så kallad IT-revision där ni får hjälp av specialister som kan säkerställa att ditt företags säkerhetssystem och processer tillförlitliga. 

Vilken digital fråga eller innovation tror du kommer vara viktigast för oss i Norrbotten de kommande åren?

– Jag tror tillgången till en säker och stabil digital infrastruktur kommer vara avgörande för Norrbottens fortsatta utveckling. Då kan vi minska överflödiga resor, bygga smarta bostäder och ha autonoma fordon. Det ger företag, industrier och den offentliga verksamheten en stark konkurrenskraft och skapar effektivitet i alla led, säger Jenny Frank.

 

Pär Johansson, chefsstrateg för LTU Business.

Vilken innovation inom digitaliseringen tycker du har varit mest spännande hittills?

– För mig var det faktiskt när digitaliseringen av musikindustrin tog fart, trots att den samtidigt var så disruptiv. Kommer så starkt ihåg den där känslan när man äntligen kunde ha med sig en liten MP3-spelare med 20 favoritlåtar i bussen på väg till plugget… wow!

Vilka frågor tycker du är viktigast inom digitaliseringen i dag?

– AI är för mig en självklar vinnare inom vad som är viktigast inom digitaliseringen. Det som gör den så utmanande och spännande är att den kan användas och anpassas till så oerhört många nyttoområden, här har jag stora förhoppningar kring just AI inom äldreomsorgen. 

Vilken digital fråga eller innovation tror du kommer vara viktigast för oss i Norrbotten de kommande åren?

– Jag är övertygad om att många av våra småbolag som i dag levererar fantastiska tjänster till kunder i länet kommer att bli digitalt utmanade av bolag från andra geografier. För att fortsätta vara de mest värdeskapande leverantörerna måste alla se över vad man kan leverera digitalt, samtidigt som detta ger möjlighet att ta betalt på nya sätt, säger Pär Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa