Panelen: Här är de viktigaste ekonomiska frågorna nu

Vilka ekonomiska frågor är i fokus 2022? Det svarar Norrbottens Affärers panel Lena Callne, Jenny Frank och Pär Johansson på - de bjuder dessutom på sina egna bästa spartips.

Norrbotten 9 mars 2022 16:00

Lena Callne, skribent, producent, moderator/Callne Communication ab.

Vad är ditt bästa tips på sparande? 

– Jag är väl ingen mästersparare själv, men jag har alltid sparat regelbundet. Vissa perioder väldigt lite, för att det inte funnits utrymme för mer - men utan avbrott. Sen har jag använt pengarna vid lust/behov. Och liksom börjat om. Men det har räckt både som buffert och guldkant. Så det är mitt tips: kontinuiteten som ibland ger överraskande god effekt.

Vilka är de viktigaste ekonomiska frågorna i år?

– Rysslands attack i Ukraina gör att precis allt känns osäkert, obehagligt och svårt att förutsäga just nu. Det enda vi med säkerhet vet om konsekvenserna, inte minst de ekonomiska, är att de blir stora. För hela världen. Jag hoppas att den gröna omställningen, med Norrbotten som ett nav, inte bromsas upp. På individnivå kan det bli ett kännbart år, med inflation och höga drivmedelpriser. Vissa av oss kanske måste nagga på den där eventuella ”spar-bufferten”.

Vad lägger du mest pengar på i år?

– Känns som vi är i början av året och eftersom jag har ett spontant drag i mig kan jag inte riktigt förutsäga det. Men inga stora materiella investeringar i sikte än så länge i alla fall, så jag gissar på det som jag oftast lagt de där sparpengarna på, ända sedan ungdomen: Resor. Beroende på världsläget förstås. Allting känns som sagt svårt att förutsäga just nu.

 

Jenny Frank, kommunikatör/Innehållsproducent åt Företagarna Sverige.

Vad är ditt bästa tips på sparande?

– Sätt upp ett mål för ditt sparande och fokusera på vilka möjligheter du kan skapa för dig själv genom ditt sparande. Om du kan visualisera möjligheterna du skapar kommer du hitta större motivation att nå ditt sparmål. Bryt sedan ned vad som krävs månadsvis för att nå ditt mål.

– Håll koll på dina fasta utgifter och gör en budget utifrån din inkomst där du bestämmer hur mycket du ska spara varje månad. Undvik onödiga inköp. Ställ dig själv frågan ”Behöver jag verkligen det här” fokusera på vilka möjligheterna du bestämt att skapa för dig själv. 

 Vilka är de viktigaste ekonomiska frågorna i år?

– Med ett krig som utkämpas i Europa så hamnar nästan allt annat i skuggan. Med tragedin som kriget innebär följer också ekonomiska konsekvenser. Mest sannolikt är kraftig förstärkning av amerikanska dollarn och guldet, stigande råvarupriser särskilt på energi och metaller samt störningar i världshandeln som en följd av sanktioner. Sammantaget bäddar detta för en tilltagande inflation som gröper ur köpkraften hos hushållen. Krav om kompensation genom högre löner kommer att dugga tätt och då kan den farliga inflationsspiralen börja snurra uppåt. Det är med sorg jag ser på utvecklingen i Ukraina och med oro jag tänker på inflationsriskerna.

Vad lägger du mest pengar på i år?

– Bland de fasta kostnaderna så vinner räkningen för hushållselen överlägset tillsammans med rörliga utgifter som transporter. I övrigt så försöker jag lägga mest pengar på sparande med målet att köpa en sommarstuga i Norrbotten.

 

Pär Johansson, chefsstrateg fär LTU Business.

Vad är ditt bästa tips på sparande?

– Öppna ett ISK-konto (då får du lägre beskattning på din sparränta och vinster) och köp aktiefonder i nåt du brinner för. Jag köper fonder som satsar på att utveckla hållbar utvinning av jordartsmetaller – för att jag vill förändra just den branschen och vet att utan dessa mineraler blir det svårt att ta fram ny grön teknik som räddar vår planet.

Vilka är de viktigaste ekonomiska frågorna i år?

– Att säkra en finansiellt hållbar bostadssituation för våra unga vuxna borde, efter att Covid nu börjar vara över, vara prio 1 bland alla ekonomiska utmaningar. Men sedan den 24/2 är det tyvärr inte så. Rysslands olagliga invasion av Ukraina kommer att bli den viktigaste ekonomiska frågan under lång tid framåt. Och låt oss hoppas att det stannar vid det.

Vad lägger du mest pengar på i år?

– Utan tvekan vår husbil. Med två söner i södra Sverige blir det flera hundra mil på vägarna – och då vill man både resa och bo bekvämt. Att man sen får se hela vårt långa vackra land i närbild är ju en fantastisk bonus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa