Grönt ljus för planerna på vätgasproduktion

Naturvårdsverket har som en del av Klimatklivet gett grönt ljus till Zelk energys planer på vätgasproduktion och vätgasstation i Piteå och Boden.

Norrbotten 9 december 2021 10:10

Den planerade produk­tionsanläggningen i Piteå blir den första i världen där el för elektrolys kommer främst från spillvärme. Flera sådana energisymbioser, bland annat i Boden, kan skapas och därmed ge industriella fördelar på flera platser i Norden.

Zelk energys mål är att tunga lastbilar och andra fordon, till exempel sopbilar, bussar och även lättare distributionsfordon ska kunna tanka ren vätgas i hela Norrbotten. Verksamheten har delats upp i många små faser som kommer att beröra samtliga av Norrbottens kommuner.

Patric Lundström, kommunalråd i Piteå, ser med stor tillfredställelse på Klimatklivets tillkännagivande.

– Detta betyder att Piteå positionerar sig rejält på den svenska vätgaskartan, säger han.

Kommunalrådet i Boden, Claes Nordmark, understryker att beslutet är "en logisk och spännande utveckling som stärks av H2 Green Steels enorma satsning på grön vätgasproduktion här i Boden.”

Med ombord på satsningen finns också Skoogs energi ab. Marknadsföring, försäljning och distribution av vätgas kommer att ske i samarbete med Skoogs energi och andra partners.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa