Entreprenörer från Norrbotten kan vinna pris

Det är 200 nominerade över hela Sverige till ICA:s entreprenörspris 2022. Finalister från Norrbotten är Emma och Sebastian Gröndal, som driver Tegelbrukets hantverksmejeri, samt Frank Dallal Hedström, som driver Yalla yalla integration.

Norrbotten 15 februari 2022 12:00

ICA:s entreprenörspris delas ut för femte året och precis som förra året delas det ut i kategorierna Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte junior (en entreprenör upp till 24 år). Bland de totalt tio finalisterna som har chans att vinna priset finns två företag från Norrbotten: Emma och Sebastian Gröndal med sitt hantverksmejeri i Boden och Frank Dallal Hedström från Luleå som arbetar för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

När pandemin satte stopp för deras matbaserade eventverksamhet satsade paret Emma och Sebastian Gröndal på lokalproducerad glass. Med mjölk från en bonde i närheten, bär från Mockträsk och ett intresse för mathantverk började de tillverka glass “utan tjorv och konstigheter”. Genom att samarbeta med andra producenter, anställa och lära upp unga personer, samt genom att använda lokala råvaror, vill Emma och Sebastian gynna både miljön och andra lokala småföretagare i Boden.

– Att bli uppmärksammad med en nominering för det här priset är en vinst i sig. Vi är så oerhört tacksamma och stolta över oss själva då det även ett bevis på att hårt jobb och entreprenörskap lönar sig och att man verkligen måste tro på sin idé för att ta sig dit man vill, säger Sebastian Gröndal.

22-årige Frank Dallal Hedström, som kom som ensamkommande flyktingbarn från Syrien till Råneå för sex år sedan, startade sitt företag Yalla yalla integration. Företaget erbjuder allt ifrån föreläsningar och tolktjänster till mentorprogram där deltagarna får lära sig svenska, att skriva CV och att nätverka.

– Det känns helt otroligt att ICA och svenska folket uppskattar vårt integrationsarbete. Vi är väldigt tacksam och stolta, säger Frank Dallal Hedström.

Företagen, som har valts ut bland 200 nominerade, har nu chans att vinna prissumman på 100 000 kronor. Tegelbrukets hantverksmejeri i kategorin Årets lokala hjälte och Yalla yalla integration i kategorin Årets lokala hjälte junior.

– Priset är ett sätt för oss att uppmärksamma alla de människor som verkar i ICA-handlarnas anda – som lägger själ och hjärta i att få sina närområden att blomstra. Det är väldigt roligt att få ta del av deras driv, och se vad ett starkt lokalt engagemang betyder i praktiken, säger Per Strömberg, vd för ICA gruppen, och ordförande för juryn.

Vinnarna utses genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Per Strömberg, Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Sara Wimmercranz, medgrundare till riskkapitalbolaget Backing minds och känd från SVT:s Draknästet samt Lovisa Skoog, ICA-handlare på ICA nära Djurgårdsgatan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa