Världens mest hållbara bolag inom it-tjänster

Atea är det mest hållbara bolaget i kategorin it-tjänster, enligt indexmätningen Global 100 som publiceras av research-bolaget Corporate knights. Det gör Atea till ledande i branschen och nummer 51 i den totala rankingen. "Vi är otroligt stolta", säger Michael Strömbäck, platschef för Atea i Norrbotten.

Norrbotten 21 januari 2022 17:00

Rankingen Global 100, som publiceras av det Torontobaserade researchbolaget Corporate knights inc, har baserats på utvärderingar av 6 914 bolag med mer än en miljard USD i intäkter. Atea kommer på 51:a plats totalt – topp 100 i världen inom alla kategorier, skriver Atea på sin hemsida.

– Placeringen är ett intyg på att våra insatser gör skillnad. It är en enorm möjliggörare i den globala omställningen om vi samtidigt adresserar de utmaningar som finns och jobbar tillsammans, säger Linus Wallin, vd på Atea Sverige.

Bakgrunden till Ateas placering är många års arbete med att minska företagets utsläpp och ett strukturerat arbete med leverantörskedjan. För närvarande strävar koncernen mot en gemensam plan till 2030.

– Tillsammans med kunder, tillverkare och partners gör vi resan mot en mer cirkulär affärsmodell. Mycket är fortfarande ogjort. Som branschledare hoppas vi kunna inspirera andra att planera sina nästa steg mot en fossilfri och cirkulär framtid med hjälp av it, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea Sverige.

En viktig del av Ateas utveckling till en mer cirkulär affärsmodell går via kunderna, genom tjänsten Goitloop. Den möjliggör för svenska verksamheter att i första hand återanvända sin it-utrustning och, när det inte längre är möjligt, återvinna den.

– Goitloop är en viktig del av vår 2030-plan där ett av målen är att ta tillbaka en it-produkt för varje såld enhet. 2020 återanvände och återvann vi totalt 453 210 it-produkter tillsammans med våra kunder, vilket gör oss till det största återanvändnings- och återvinningsprogrammet av it i norra Europa, säger Chiara Selvetti.

Hållbarhet är vår tids viktigaste fråga, menar Michael Strömbäck, platschef för Atea i Norrbotten.

– Vi har jobbat stenhårt för att det ska komma upp på våra kunders agenda. För många är det både en överlevnadsfråga och en konkurrensfördel mot den egna marknaden, säger han och fortsätter:

– Vi är otroligt stolta över rankingen. Hållbarhet är motorn till alla satsningar som görs här uppe nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Flera nya yrkesutbildningar att välja mellan till hösten

Flera nya yrkesutbildningar att välja mellan till hösten

Företagets nya drag – kan göra norrbottniska hemvändare rika • Ovanlig bonus ska locka • "Koncept vi gjort på alla orter"

Företagets nya drag – kan göra norrbottniska hemvändare rika • Ovanlig bonus ska locka • "Koncept vi gjort på alla orter"