Netflix räknar med minskad tillväxt

Netflix fick 7,9 miljoner nya abonnenter under årets första tre månader – fler än analytikerna hade spått. Men den amerikanska strömningsjätten räknar med att den internationella tillväxten är på nedåtgående, enligt bolagets kvartalsrapport.

16 april 2019 05:29

Under innevarande kvartal räknar Netflix med 5 miljoner nya abonnenter, att jämföra med de 5,5 miljoner abonnenter som tillkom under motsvarande period i fjol.

Bolagets omsättning steg till 4,5 miljarder dollar, motsvarande 41,7 miljarder kronor – en ökning med 22 procent. Omsättningsökningen var i linje med förväntningarna.

Även Netflix vinst steg jämfört med första kvartalet i fjol, från 290 till 344 miljoner dollar. Men också bolagets skulder har ökat: från 3,4 miljarder dollar 2016 till 10,4 miljarder dollar i fjol.

Konkurrensen i branschen har hårdnat. Underhållningsjätten Disney har aviserat lanseringen av sin strömningstjänst i november i USA. I Europa ska tjänsten enligt planerna lanseras i slutet av 2019 eller början av 2020. Disney väntas ge Netflix tuff konkurrens med en betydligt lägre abonnemangsavgift.

Sedan tidigare finns handelsjätten Amazon och teknikgiganten Apple med egna strömningstjänster. Disney har Star Wars. Konkurrenten HBO har Game of Thrones, som i dessa dagar avhandlas på kultursidor, i fikarum och över köksbord i hela världen.

Samtidigt som en del analytiker har uttryckt att Netflix-aktien varit alltför högt värderad under det senaste halvåret har det förekommit spekulationer om ett tänkbart uppköp. Både Apple och Microsoft har pekats ut som tänkbara köpare i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters