Tema transport på fredagens näringslivsfrukost

Det pratades sjöfart, tåg, flyg och transporter av olika slag, på fredagens frukost med näringslivet. Dessutom hyllades några av pristagarna från Luleå business awards.

Näringsliv 30 oktober 2020 11:47

Under fredagsmorgonen var det återigen dags för Luleå business regions frukost med näringslivet – ett event som anmälda gäster kunde följa på plats från Vetenskapens hus, men som också gick att följa via livesändning. 

Temat för morgonen var transport och infrastruktur, och samtalen handlade om sjöfart, tåg och flyg, gods- och personaltrafik.

– I ett globalt perspektiv är vi väldigt långt bort från många marknader, vi ligger här i Arktis, granne med polcirkeln. För våra företag och transporter av varor, gods och människor, är det en förutsättning att det är enkelt och går att ta sig hit och härifrån. Det är ett grundkitt i vår fortsatta tillväxt och utveckling i regionen, säger Jenny Hellman, vd Luleå business region, och fortsätter:

– Ett konkret exempel nu är besöksnäringen, som bygger på att människor kan komma hit. Där blir det såklart ett gigantiskt bortfall nu när vi inte ska resa. Vi fick märka av det här tidigt under våren när flygtrafiken drog ner markant. Det är ganska skrämmande att känna den sårbarheten, när man inte kan ta sig fritt härifrån eller hit till oss.

undefined
Panelen bestående av Robert Forsberg, Norrbottens handelskammare, Ulrika Nilsson, Region Norrbotten, Lina Helin, Swedavia, Magnus Brevemark, LKAB, och Carl Wangel, Luleå business region.

Panelen bestod av Robert Forsberg, Norrbottens handelskammare, Ulrika Nilsson, Region Norrbotten, Lina Helin, Swedavia, Magnus Brevemark, LKAB, och Carl Wangel, Luleå business region.

– När man jobbar med infrastruktur måste man se helheten. Det går inte att bara titta på ett trafikslag, man måste se på alla trafikslag och att de hänger samman i ett globalt nätverk. Och att när vi gör våra infrastruktursatsningar så stämmer vi av det, inte bara mot våra grannländer utan mot de globala systemen och de tillväxande marknaderna, säger Robert Forsberg, Norrbottens handelskammare.

– Det viktigaste för oss är att vi är enade, vad vill vi Norrbottningar. Annars kommer det spreta för mycket, och då blir vi lättare att inte ta på allvar, instämmer Magnus Brevemark, LKAB.

Mycket fokus i den dagliga debatten handlar idag om flyget. Hur ser ni inom flygbranschen på framtiden?

– Vi ser ljust på framtiden. Vi tror att återhämtningen kommer ta lång tid, kanske längre än vad vi först trodde. Vi siktar bortåt fem år innan vi är tillbaka där vi var. Vi tror också att resandet kommer bli förändrat, som vi ser idag kommer man ta sina affärsmöten mer digitalt. Privatresandet kommer att ske till nära och kära, och även till unika reseupplevelser. Det vi framförallt vill jobbare vidare med är att få resandet än mer hållbart, med satsningar på biobränsle och eventuellt elflyg, säger Lina Helin, Swedavia.

undefined
Priset Årets guldkorn 2020 går till Hanzéns i Luleå, och delägaren Kristina Larsson tog emot priset. "Vi är jätteglada och stolta över att få den här uppmärksamheten", säger hon.

Frukosten avslutades med att pristagare från Luleå business awards hyllades, i kategorierna Årets digitalisering, Årets UF-ambassadör, Luleå kommuns företagarstipendium, Årets guldkorn och Årets nya företagare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa