Sara Axelsson: "En jättespännande tid"

Hon är näringslivsprofil, advokat och Luleåbo – bland mycket annat. I det senaste avsnittet av Snacka om affärer möter vi Sara Axelsson. Det kommer att handla om vägen till advokatyrket, det brinnande intresset för näringslivsrelaterade frågor, drömmen om Frankrike och det stundande nya uppdraget som delägare i Norrlands bil.

Näringsliv 9 december 2021 10:00

Idag är hon delägare i Advokatbyrån Kaiding, och efter årsskiftet tar hon och hennes bror Jacob Hellsten över taktpinnen av pappa Stefan Hellsten när de går in som delägare i Norrlands bil. 

– I det korta perspektivet betyder det att jag måste sätta mig in i verksamheten och branschen ännu bättre. Det betyder också att jag ska knyta kontakt med personer i bolaget, samarbetspartners och representanter från Scania och Volkswagen. Sedan jobbar jag till vardags som advokat på Advokatbyrån Kaiding, och det ska jag fortsätta med. Så det blir ingen större skillnad där, berättar hon.

Bolaget startade redan 1944 som Skellefteå bil av Sara Axelssons farfar Karl-Emil Hellsten och hans bror. Sedan började pappa Stefan Hellsten jobba där 1974.

– Han har varit verksam sedan dess, så det börjar vara några år vid det här laget.

Vad har du för förväntningar?

– Det är en bransch som är mitt i en elektrifiering och digitalisering vilket innebär jättestora omställningar. Det som tidigare var ett verkstadsbesök för oljebyte på bilen kommer att se helt annorlunda ut nu och i framtiden. Det är en jättespännande tid att kliva in i den här världen.

Hur blir det att jobba med sin bror? 

– Jättekul. Vi har en jättebra relation redan, men nu får vi väldigt konkreta skäl att höra av oss till varandra. Sedan får man inte glömma att det finns tre andra ägare i bolaget som är kloka, erfarna kompetenta personer. Jag och min bror kommer att luta oss mycket mot dem i de beslut som ska fattas. Dessutom har vi två externa styrelseledamöter som bidrar oerhört mycket, så vi har ett bra gäng som vi kan kroka arm med. 

 

Sara Axelsson föddes 1983 och växte upp på Mobacken i Skellefteå. Här bodde hon tillsammans med mamma, pappa och två äldre bröder. En vanlig vardagskväll innehöll massor av aktiviteter, inte sällan var det fler än en träning på en och samma kväll.

– Det var fotboll, innebandy, många olika varianter av dans och en del musik. Jag höll mig sysselsatt.

Håller du fast vid någon av aktivitererna än idag?

– Nej, inte alls på samma nivå. Men vi på Advokatbyrån Kaiding vann faktiskt advokat-sm i fotboll över alla storbyråer, så ibland dammar man av fotbollsskorna. 

Har du något barndomsminne som du tycker beskriver hur du var som ung?

– Ett minne som nästan får mig att rodna är när jag som liten tog en korg, gick runt i hemmet och plockade ner saker som jag tyckte var fina och som jag trodde skulle gå att sälja. Bland annat var det en pokal som brorsan vunnit i en slalomtävling. Sedan gick jag och knackade på i grannskapet och försökte kränga. 

Lyckades du sälja något?

– Haha, ja dessvärre gjorde jag ju det. Men det framkom hur det låg till sedan. 

När bestämde du dig för att bli advokat?

– Just advokatyrket bestämde jag mig för ganska sent, det var under juristutbildningen som man hade möjlighet att göra praktik sista terminen och jag gjorde den på Advokatbyrån Kaiding, där jag jobbar idag. Jag tyckte att det var så fantastiskt roligt och spännande, det blev då helt självklart att det var exakt det här jag ville göra. 

 

 

I Snacka om affärer berättar Sara Axelsson även om sina drivkrafter, drömmen om Frankrike och om hur hon och hennes kollegor jobbar för en mer jämställd advokatbransch. Podden finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/show/0eoT8DwjXxnPU819QMevGj

Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord. I det här avsnittet tipsar Almi om saker att tänka på vid ett generationsskifte i bolaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Snacka om affärer

"Odling är lite KBT för kontrollfreaks"

"Odling är lite KBT för kontrollfreaks"

Viktor Boman: "Det har varit en jättehäftig resa"

Viktor Boman: "Det har varit en jättehäftig resa"
Läs mer!

Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region: Krönika: "Navet för tillväxt i norra Sverige"

Krönika: "Navet för tillväxt i norra Sverige"

Ny restaurang flyttar in i Bryggeriet • Han ta över: "Den vackraste lokalen i Luleå"

Ny restaurang flyttar in i Bryggeriet • Han ta över: "Den vackraste lokalen i Luleå"
Visa fler
Ämnen du kan följa