Mió Evanne: "Att skapa håller en ung"

Det mer eller mindre bestämdes att han skulle bli musiklärare, även om hans dröm var en annan. Men i slutändan följde han ändå sitt hjärta, och i dag är han en av länets mest omtalade och prisbelönta frisörer. I veckans poddavsnitt av Snacka om affärer möter vi ingen mindre än Mió Evanne.

Näringsliv 25 november 2021 10:00

Egenföretagare, frisör, musiker, författare och bloggare – tusenkonstnären Mió Evanne har minst sagt många talanger. För norrbottningarna är han kanske mest känd som ägare av frisörsalongen Sax och maskin i Luleå. 

– Mamma tyckte att det var lärare jag skulle bli. Det var en fin titel och bra pengar i fickan på den tiden. Jag var duktig på musik så därför bestämdes det att jag skulle bli musiklärare, men jag drömde hela tiden om att bli frisör. 

Vad var det som lockade med frisöryrket?

– Jag tror att det var skönhet. Många dockor fick sätta kalufsen till när jag drog fram, och mina syskon likaså. Jag såg snabbt hur man enkelt kunde förändra och försköna.

Vad fick dig att fortsätta mot din dröm, trots motståndet hemma?

– När jag tog mig makt att bestämma själv så kom jag in på frisörskolan och hamnade där jag ville vara till slut. Det var ofrånkomligt på något sätt. Jag gjorde många försök att undvika den här vägen, men samtidigt såg jag ingen annan. 

Du är som sagt även musiker, hur kom du in på det spåret?

– Jag är uppvuxen i en religiös familj och i en kyrka är det bra att ha pianist, organist, gitarrist och basist. Så jag och mina syskon spelade många olika instrument. Jag var ganska duktig på komposition och fick en bra grund att stå på som jag sedan byggt vidare på. 

Vad händer på musikfronten i ditt liv just nu?

– Den 8:e december börjar inspelningen av mitt nya album. Det blir ett duettalbum där jag specialskrivit låtar för tio artister, mina idoler. Temat är musikal och jag kommer alltså sjunga tillsammans med de här fantastiska personerna. Det ska bli så himla roligt! 

 

I Snacka om affärer berättar Mió Evanne även om sina drivkrafter, sin stora förebild och om hur frisörbranschen förändrats under årens lopp. Podden finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/show/0eoT8DwjXxnPU819QMevGj

Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord. I det här avsnittet tipsar Almi om hur man uppnår en framgångsrik omvärldsanalys. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Snacka om affärer

"Odling är lite KBT för kontrollfreaks"

"Odling är lite KBT för kontrollfreaks"

Viktor Boman: "Det har varit en jättehäftig resa"

Viktor Boman: "Det har varit en jättehäftig resa"
Läs mer!

Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region: Krönika: "Navet för tillväxt i norra Sverige"

Krönika: "Navet för tillväxt i norra Sverige"

Ny restaurang flyttar in i Bryggeriet • Han ta över: "Den vackraste lokalen i Luleå"

Ny restaurang flyttar in i Bryggeriet • Han ta över: "Den vackraste lokalen i Luleå"
Visa fler
Ämnen du kan följa