Annika Högström: "All energi gick åt till att andas"

Grundaren av Läkarjouren, Annika Högström, gästar podden Snacka om affärer för ett samtal om resan från tvåmansföretag till ett av Sveriges största och mest framgångsrika vårdbemanningsföretag, mentorskap och vägen tillbaka efter att hon, som en av de första i länet, intensivvårdades för corona.

Näringsliv 19 november 2020 09:11

Det var ingen självklarhet att Annika Högström skulle välja just vårdspåret när det var dags att utbilda sig.

– Jag var lite rädd för sjukvård. Men för att komma över den här rädslan så tänkte jag att det kanske var precis det här jag behövde, och därför utbildade jag mig till sjuksköterska. Det visade sig att det var en bra match, säger hon.

Läkarjouren har i dag en omsättning på 340 miljoner kronor, omkring trettio anställda på kontoret i Luleå, uppdrag över hela Sverige och dotterbolag i Norge. 

– Det är människorna som är framgångsreceptet, det är där allting sker – mellan människor. Det är viktigt att kunna ge redskap till de medarbetare som finns här så de kan göra sitt bästa. Och att som ägare och vd våga delegera och lämna sin position när man växer. Inse att det finns andra kompetenser som behövs, att man inte alltid är bäst själv.

För inte så länge sedan fick Annika Högström själv uppsöka vården, då som patient. Hon var nämligen en av de första att intensivvårdas för covid-19 i Norrbotten. 

– När all energi gick åt till att andas förstod jag att det var dags att söka hjälp. Jag åkte in till Sunderby sjukhus och fick läggas i respirator ett dygn senare, berättar hon.

Efter elva dygn i respirator vaknade hon.

 – Jag trodde att jag sovit i ett dygn, men fick berättat för mig att det var elva. Det förklarade varför all muskulatur var borta. Jag var så svag att jag inte orkade lyfta täcket ens. Men det var fint att få vakna.

Podden Snacka om affärer görs av Norrbottens Affärer, i samarbete med Almi Nord.
 

Avsnittet finns där poddar finns, bland annat här: Snacka om affärer – Annika Högström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Snacka om affärer

Daniel Holmgren: "Variationen håller glöden vid liv"

Daniel Holmgren: "Variationen håller glöden vid liv"

"Ju fler perspektiv desto mer lönsamma bolag"

"Ju fler perspektiv desto mer lönsamma bolag"

Sara Axelsson: "En jättespännande tid"

Sara Axelsson: "En jättespännande tid"

Mió Evanne: "Att skapa håller en ung"

Mió Evanne: "Att skapa håller en ung"