Planerna på vindkraft i Masugnsbyn läggs ner

Efter åtta års arbete för en stor vindkraftspark i Masugnsbyn slänger nu Lapplandskraft AB in handduken. "Det finns inte plats i elnätet för oss", säger Tony Sundberg, vd.

Masugnsbyn 13 november 2019 09:07

Planerna på en vindkraftpark med 100 snurror har funnits sedan 2011 och har fått både positiva och negativa röster att höjas. 100 vindsnurror kan producera hushållsel för 190 000 villor per år och skulle också ge nya arbetstillfällen. Men turistföretagare, Laevas sameby och fastighetsägare i Masugnsbyn har protesterat mot planerna.  

Nu har Lapplands kraft AB plötsligt dragit tillbaka sin tillståndsansökan.
– Det handlar helt enkelt om att det inte finns något nät för oss att ansluta oss till. Det är så enkelt, distribution kan inte ta emot parken som det ser ut nu och då är det ju svårt, säger Tony Sundberg, vd Lapplands kraft AB. 
När fick ni reda på det här?
– Sista månaderna har vi förstått det här, vi har undersökt för att se vad det finns för möjligheter. Länsstyrelsen säger att de kan behandla ärendet och säga ja eller nej, men skulle det bli ett ja så finns en punkt där vi måste uppvisa hur vi ska ansluta och då faller det hur som helst. 

När projektet startade såg läget annorlunda ut. 
– Vi har haft dialog med Vattenfall med jämna mellanrum. Men tack vare att det har dragit ut på tiden så har det kommit in andra aktörer som ska koppla in sig på nätet, till slut var det fullt och då ryms inte vi, säger Tony Sundberg. 
Det måste vara en besvikelse för er?
– Så är det ju, naturligtvis. Vi har lagt ner mycket tid, pengar och engagemang, jag vill ju göra saker i Norrbotten, jag gillar att få till arbetstillfällen, så att det är synd. 

Om läget skulle ändra sig i framtiden så är Tony Sundberg redo att titta på det en gång till. Lapplands kraft har spenderat 8-10 miljoner kronor på projektet. 
– Om det inte blir någonting av det så är pengarna borta, säger Tony Sundberg. 
Att genomföra projektet i en mindre skala, med färre antal vindkraftverk, är inget alternativ.  
– Vi måste ta oss till Svappavaara som ligger fem mil bort, det är en ganska dyr investering i anslutningsledning, blir projektet för litet så bär det inte upp kostnaderna att göra det.  

I Pajala kommun går Vattenfalls planer på vindkraft vidare. 
– Vi kommer att lämna in vår ansökan om miljötillstånd för Käymävaara nu under veckan. Vi är medvetna om att det är trångt i nätet och vi för en diskussion med nätägaren, Vattenfall eldistribution, säger Anders Jansson, tillståndsspecialist vid Vattenfall vindkraft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa