Största försäljningen av villor i Luleå på sex år

Låg arbetslöshet, låga räntor och den stora framtidstron som finns i Luleå är enligt Daniel Larsson, fastighetsmäklare vid Svensk Fastighetsförmedling i Luleå, några av de stora anledningarna till att försäljningen ökar.

10 september 2019 11:32

I Luleå kommun såldes 152 villor mellan juni och augusti. Det är den största försäljningen sedan 2013. Förra året vid samma tidpunkt såldes motsvarande 113 villor.

– Det har varit en prisnedgång och osäkerhet på marknaden 2017 och 2018, vilket gjort att många köpare har varit tveksamma till att köpa hus och lägenheter, säger Daniel Larsson.

Under åren 2017 och 2018 var priserna på bostäder lägre vilket har gjort att marknaden varit lite svagare berättar Daniel Larsson. Ny statistik från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på villor i Luleå har stigit med nästan 3 procent under tremånadersperioden juni, juli och augusti. Det genomsnittliga priset för de sålda villorna i Luleå kommun är 2,5 miljoner kronor.

– Det brukar faktiskt vara så att när priserna stiger så säljer vi mer. Många vill köpa nu när de märker att priserna börjar stiga för att de är oroliga att det kanske blir ännu dyrare nästa år, säger Daniel Larsson.

Vi har också pratat med Daniel Tillstam, fastighetsmäklare vid Fastighetsbyrån i Luleå, som berättar att det är generellt sett är en marknad nu där köpare och säljare har lättare att nå varandra.

– I början av året så kunde vi se att försäljningen ökade och det har hållit i sig, trots en svag prisuppgång. Jag tror att en stor del av de villor som nu är till salu kan bero på att allt fler äldre personer flyttar in till stan och då släpps också fler villor ut på marknaden och de leder till mer försäljning. För något år sedan skedde också en ändring vad gäller amorteringskraven vilket ledde till en trögare försäljning eftersom att marknaden behövde anpassa sig. Men nu är vi inne i en period då marknaden har anpassat sig, säger Daniel Tillstam.

Hur ser bostadsmarknaden ut i övrigt?

– Vi har märkt en ökning av nyproduktion, till exempel projektet Kuststad, det har varit lite långsammare tempo under våren, men sen midsommar har vi sålt över 20 lägenheter.

Daniel Tillstam berättar också att han själv har bott i Stockholm men att han flyttade hem när han bildade familj för att barnen skulle få en uppväxt liknande hans egen och han avslutar med att säga att Luleå är en attraktiv stad och att han förstår att folk vill flytta hit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henny Bucht