Något överraskning är det dock inte. Maria Stenberg påpekar att flygbolaget länge dragits med kapacitetsproblem.

- Beskedet är inte som en blixt från en klar himmel, konstaterar hon.

Nextjet är även flygoperatören för flyglinjen Arctic Airlink med syfte att knyta ihop Luleå med Uleåborg och Tromsö. Arctic Airlink AB ägs av Region Norrbotten, Troms fylke, Business Oulu och Norrbottens handelskammare.

- Projektet var inne i sin slutfas och vi hade jobbat upp kapaciteten och möjligheten till östvästliga kommunikationer och nu är de avbrutna.

När ArticAirlink drog igång kritiserades bland annat socialdemokraterna för att de satsade 25 miljoner kronor i projektet. Kritiska röster menade att pengarna behövde till vården.

- Det är alltid lätt att vara efterklok och det är klart att hade vi vetat att flygoperatören inte klarar åtagande hela projekttiden då hade man inte gått in i det. Jag tror fortfarande att det finns en poäng med möjligheten att resa tvärsöver.

Om än Maria Stenberg tycker att det är allvarligt att ArticAirlink drabbats ser hon än mer allvarligt på att Gällivare och Arvidsjaur nu står utan flygoperatör. Region Norrbotten kommer göra vad de kan för att hjälpa.

- Det är klart att vi som regionalt utvecklingsansvariga ska stötta kommunerna. Men det är Trafikverket som är ansvariga för upphandlingarna och jag förutsätter att de är snabba i vändningarna för vi står inför en sommar- och besöksnäringssäsong som är viktigt för länet.