Luleå föll bort under slutgallringen i kampen om Northvolts stora batterifabrik. Valet landade tillslut på Skellefteå och Västerås – huvudfabriken byggs i Skellefteå medan demolinan och utvecklingen ska ske i Västerås.

I början av 2018 ska spaden sättas i marken för projektet, som enligt uppgifter beräknas kosta uppemot 40 miljarder kronor.

Hur mycket har ni fått in hittills?

Artikelbild

| Birgitta Bergvall-Kåreborn, prorektor LTU, Eva Sundin, Swerea Mefos och Peter Carlsson, vd Northvolt, under fredagens frukost på Vetenskapens Hus.

– Jag vill inte kommentera hur mycket vi har fått in hittills, det finns så många olika siffror. Vi får helt enkelt vänta lite tills vi har löst den här första fasen. Då kommer vi att gå ut med mer information, säger Northvolts vd Peter Carlsson, som var på plats i Luleå under fredagen.

Enligt honom kommer finansieringen att ske stegvis med start i Västerås i början av nästa år. Skellefteå kommer sedan med i nästa större finansieringsfas som startar någon gång efter sommaren.

– Första fasen kostar dryga tio miljarder kronor för de första åtta gigawattimmarna i Skellefteå, säger Peter Carlsson.

Produktionen beräknas starta redan 2019 för att vara i full gång 2020.

Artikelbild

| Birgitta Bergvall-Kåreborn, prorektor LTU, Eva Sundin, Swerea Mefos och Peter Carlsson, vd Northvolt, under fredagens frukost på Vetenskapens Hus.

– Redan 2019 kommer vi behöva anställa mycket folk, vi måste hitta relaterade anläggningar och kunskap att applicera på vår fabrik. Där är högskoleutbildningarna jätteviktiga för att få in mängden resurser som behövs, säger Peter Carlsson.

Batterifabriken kommer enligt Nortvolt att leda till 2 000 till 2 500 nya jobb, men indirekt uppskattas det handla om 10 000 till 15 000 jobb.

– Tittar man på det ekosystem av underleverantörer, servicepartners och andra typer av relaterade jobb brukar man prata om en effekt om fyra till fem gånger den siffran på en region. Det är i det perspektivet vi ska se den större siffran, säger Peter Carlsson.

Det låter väldigt stort för regionen med så många jobb och så mycket pengar. Vad är det som säger att det inte bara är ett luftslott?

– Det får man själv bilda sin egen uppfattning om. Alla de amerikaner, japaner, européer och svenskar som är engagerade i projektet, det är över 50 personer nere i Stockholm, vi tror ju stenhårt på det här. Vi ser att efterfrågan finns här, vi ser att vi har tillgång till teknologin, vi ser att vi har stöd från stat, region och andra intressenter. Vi tror att det är en stor möjlighet att det här lyckas och kan bli riktigt bra både för regionen och Sverige.