I dag har statliga Pensionsmyndigheten 85 anställda på kontoret i Skutviken i Luleå som bland annat arbetar med handläggning av pensioner. Den siffran kommer att växa framöver då myndigheten vill öppna upp sin första it-avdelning utanför Stockholm.

– Vi siktar på att ha mellan fem till åtta på plats vid årsskiftet för att på sikta hamna på 30-40. Då pratar vi längre fram i tiden. Men vi drar igång med det arbetet nu, säger Peder Sjölander, it-chef vid Pensionsmyndigheten.

Ledningen tittade på flera städer där myndigheten har kontor, innan valet föll på Luleå.

Artikelbild

| Servicekontoret i Strand galleria.

– Vi ser flera fördelar med Luleå.

Skälen till etableringen är flera. Bland annat närheten till Försäkringskassans kontor som myndigheten har ett nära samarbete med.

– På så vis får vi del av deras kunskap.

Luleå Tekniska Universitet beskrivs som pricken över i:et.

– Vi tycker också att Luleå tekniska universitet är progressivt och har en bra it-profil. Och tittar vi på it-marknaden ser vi att det finns 2000 människor i Luleåregionen. Det finns en bra kompetensbas.

Det handlar om helt nya anställningar. Inga jobb ska försvinna från kontoret Stockholm. Men regeringens senaste utlokaliseringar av statliga jobb och myndigheter har också påverkat.

– Vi vill vara proaktiva i glesbygdspolitiken, säger Peder Sjölander.

Valet av Luleå ses som en seger för Luleå Näringsliv som har uppvaktat Pensionsmyndigheten.

– Åtta jobb kanske inte låter så mycket. Men vi vet att det här kan vara ett led i en större etablering, säger Li Skarin, vd på Luleå Näringsliv.

Luleås it-sektor har varit stark länge och fortsätter att växa, enligt Li Skarin. Varje ny etablering ger kringeffekter och hjälper till att göra Luleå attraktivare för it-tekniker i Luleå – och för potentiell arbetskraft i exil som överväger att flytta hem.

– Det blir en attraktiv stad för det finns fler företag att välja på, säger Li Skarin.

Luleå Näringsliv lyfter särskilt att Pensionsmyndigheten är en nationell spelare.

– Helt plötsligt jobbar vi inte bara mot regionen utan nationellt, och det kan ge effekter i sig. Det finns en möjlighet att byta stad och flytta till Luleå ett par år. Vi tycker det är viktigt när vi får nationella företag till Luleå för det öppnar så många anställningsmöjligheter.

Den nya it-avdelningen är i ett tidigt skede och ska förhandlas med facket under veckan.