Vi har tidigare uppmärksammat problemen för Länstrafiken som har gjort svidande förluster på uppemot 30 miljoner kronor de senaste två åren.

Läs mer: Ny jätteförlust för Länstrafiken

Läs mer: Chockförlust för Länstrafiken

Artikelbild

| 57-årige Mats Aspemo, uppvuxen i Malmberget, blir ny vd för krisdrabbade Länstrafiken. "Analysen får visa om vi ska fortsätta med Bussgods eller avveckla dotterbolaget", säger han.

Tidigare verkställande direktör Kenneth Johansson slutade vid årsskiftet och ersattes av Thomas Björk som tillförordnad, men från augusti får Länstrafiken en ny vd i form av forne norrbottningen Mats Aspemo, som närmast kommer från en tjänst som vd för transport- och anläggningsföretag Dalafrakt i Dalarna.

Beslutet fattades vid ett styrelsemöte i veckan.

– Vi är mycket glada över att vi har kunnat knyta Mats, med sin gedigna bakgrund, till den viktiga tjänsten för utvecklingen av kollektivtrafiken i länet. Extra roligt att det är en "hemvändarfamilj" som vi välkomnar åter till länet, säger Lenita Ericson (S), styrelsens vice ordförande.

57-årige Mats Aspemo växte upp i Malmberget och studerade ekonomi vid Luleå tekniska universitet i slutet av 80-talet. Därefter har han bland annat varit redovisningschef inom LKAB, innan flyttlasset gick till Dalarna där han de senaste sju åren har arbetat inom Dalafrakt.

Och Mats Aspemo är väl införstådd med utmaningarna för Länstrafiken och dotterbolaget Bussgods, som under lång tid har haft ekonomiska problem.

– Inom Dalafrakt tittade vi också på att breddas oss med distribution, men konstaterade snabbt att volymerna var för små och logistiken var för komplex.

För närvarande sker en fördjupad analys av Bussgods, som ska vara klar innan sommaren.

– Analysen får visa om vi ska fortsätta med Bussgods eller avveckla dotterbolaget. Det krävs att jag lyssnar av personalen och de inblandade politikerna i Länstrafiken.  De vet var skon klämmer, så min första tid blir att skaffa mig en nulägesbild.

Vilka ser du annars som de största utmaningarna för busstrafiken i länet?

– Inställningen till att åka kollektivt i Norrbotten, som är glest befolkat med långa avstånd. Folk är vana att åka bil, men kan vi skapa positiva trivsamma bussmiljöer, tror jag att fler väljer att åka buss.

Han och hustrun ser i övrigt fram emot att återvända till Norrbotten och bosätta sig i huset i Kängsön utanför Råneå, som de köpte redan 2007.

– Vi har byggt om och byggt ut, för att på sikt kunna bo där permanent. Därför kom jobbet väldigt lägligt.

Noterbart är att Mats Aspemo också har varit vd för hockeylaget Leksands IF, under åren 2010-2012.

– Hockeyn är en del av själen och dna:t i Leksand, det sitter så djupt hos folk och betyder så mycket för bygden.

Hur blir det med hockeylojaliteten framöver då?

– Jag har hållit på Luleå Hockey i SHL och på Leksand i Allsvenskan, men nu hamnar ju lagen i samma division. Jag får känna hur det känns på läktaren, säger Länstrafikens nye vd.

nils.johansson@norrbottensmedia.se