Galärens present till Luleåborna

En miljon kronor ska fonderas årligen för mångfald, enskilda initiativ, arrangemang och utsmyckningar mellan husen i Luleå. Bostadsbolaget Galären satsar för att lyfta "Livet i staden".

8 oktober 2018 12:25

Galären inleder sitt 30-årsfirande med offentliggöra Galärenfonden, där en miljon kronor om året satsas för att ge Luleå liv. Ett samhällsbyggnadspris inrättas också där vinnaren belönas med 50 000 kronor. Priset kommer att delas ut på Luleå Business Award under galan den 19 oktober.

– Vi vill ta ett nytt steg och med det här vill vi hjälpa till så att andra kan göra bra saker, säger Gunnar Tåhlin, vd vid Galären.

Bostadsbolaget kommer att avsätta en procent av omsättningen till fonden i vilken samtliga satsningar inryms i. Det handlar bland annat om att fortsatt bidra ekonomiskt i mångfaldsfrågor.

– Vi kommer att stötta Luleå Pride, för att Luleå ska bli ett öppnare samhälle för alla. "Livet mellan husen och livet i staden" är viktiga saker vi ska jobba med i framöver, säger Gunnar Tåhlin.

En av dessa satsningar är samhällsbyggnadspriset.

– Juryn jobbar just nu med tre förslag.

Konstnärliga utsmyckningar är en annan del i Galärenfonden. Gunnar Tåhlin uppger att bostadsbolaget kommer att fortsätta investera i konst i deras bostadskvarter.

Tåhlin menar att fastighetsägare nästan alltid pratar om de fastigheter som glöms byggs, men många gånger glömmer bort att samhället inrymmer så mycket mer.

I dag finns konstverk placerade på flera platser i Luleå.

– Vi försöker göra den konstnärliga utsmyckningen publik, så att alla får ta del av den, säger Gunnar Tåhlin

Satsningen inkluderar även pengar till Luleå Hockey/MSSK. Sedan tidigare är Luleå Basket sponsrat av Galären.

Den 16 november är det dags för Rekordmatchen. En match där Norrbottens Media och Luleå Hockey är medarrangörer. Målet är att slå rekord i damligan SDHL.

– En stad ska även attrahera tjejerna och det här känns extra roligt. Vi ska bjuda alla Lulebor till ett jätteevent, säger Tåhlin.

– Det kommer inte att vara någon entréavgift, utan den kommer vi att stå för.

Samtliga 1000 hyresgäster i Luleå bjuds också på en upplevelsekväll på Alcatraz som inryms i en Galärenfastighet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!