Satsning för äldres digitala kontakt

I ett projekt i Norrbotten får en grupp äldre i den kommunala vård och omsorgen vara med i utvecklingen av en ny digital plattform. "Det unika med plattformen blir enkelheten. Man behöver inte gå in i olika appar", säger projektledaren Stig Gabrielsson.

Luleå 6 maj 2022 09:00

Tanken med den nya digitala plattformen är att underlätta äldres kontakt med anhöriga samt hjälpa dem att bli mer aktiva i vardagen och digitalt delaktiga i samhället.

Anneli Nyman, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, är forskningsansvarig för projektet. Hon berättar att intervjuer genomförts med de äldre initialt i projektet.

– De äldre pratar alla om hur de saknar världen utanför sin bostad och hur de vill se och prata med sina nära och kära. Tyvärr är ju Facetime, Skype, appar, e-tjänster, bank-ID och webbsidor för komplext och svårt att använda för de flesta i den kommunala omsorgen. De har bara sin tv, och på sin höjd en smartphone, säger hon och fortsätter:

– För att lösa våra utmaningar inom äldreomsorgen behöver vi söka lösningar som skapar effektivisering på kort och lång sikt. Diod ger förutsättningar och möjlighet att öka delaktigheten i samhället och minska känslan av ensamhet i ett tidigare stadium innan behovet av omsorgsstöd uppstår. Som Luleåbo känner jag mig stolt att min kommun tänker ett steg tidigare för att nå nyttor längre fram i livet.

 

Satsningen ”Diod digital och delaktig” är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Luleå kommun, Kalix kommun, Arvidsjaurs kommun och Atea, med finansiering från EU:s regionsutvecklingsfond och Region Norrbotten.

– Det unika med plattformen blir enkelheten. Man behöver inte gå in i olika appar utan man ser i princip en bild på sitt barn eller anhörig på skärmen och trycker för att påbörja ett videosamtal. AI-teknologi möjliggör även röstassistans, säger projektledaren Stig Gabrielsson, IT-utvecklare för socialförvaltningen vid Luleå kommun.

Innehållet skräddarsys efter varje äldre persons behov och intressen. Det kan vara påminnelser, som exempelvis läkarbesök, evenemang som intresserar personen och digitala fikarum. I nuläget testas funktionerna av utvecklarna för att de ska vara stabila i samband med utrullningen till brukarna och användbarhetstester.

De äldre personer som är med i projektet kommer under våren testa funktioner och ge feedback. Plattformen byggs tillsammans med Atea och forskare vid LTU analyserar och följer upp. Om projektet faller väl ut är siktet inställt på att erbjuda lösningen till kommuner över hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa