På julafton riktas blickarna mot Luleå

På julafton kommer tittare från hela landet kunna njuta av julkonserten från Nederluleå kyrka. "Det betyder väldigt mycket att vi positionerar oss på kartan", säger Birgit Öhlund som är projektledare i Luleå.

Luleå 23 december 2021 20:00

Julkonserten "Strålande jul" går av stapeln klockan 20 i TV4 på julafton. I år riktas blickarna mot Luleå då artister som bland annat Bo kaspers, Tusse och Helen Sjöholm uppträder i Nederluleå kyrka.

– Det är jätteroligt att några av Sveriges mest folkkära artister vill komma till Luleå. Julkonserten har sänds i ett antal år, men aldrig norr om Stockholm. Producentens man som är bördig från Norrbotten föreslog det under våren och det tyckte produktionsbolaget var en strålande idé. Sedan kom en formell förfrågan som kommunstyrelsen godkände, säger Birgit Öhlund på Luleå Business Region.

Evenemanget är ett samarbete mellan Luleå kommuns kultur- och fritidsförvaltning, kommunikationsenheten, Luleå Business Region, Nederluleå församling och TV4:s produktionsbolag samt Savoy hotell, Polarbröd, Älvsbyhus och LKAB. Birgit Öhlund är projektledare i Luleå för evenemanget. Hon berättar att processen från idé till konsert har varit lång. 

– Ingen visste hur restriktionerna skulle se ut inför julen, men när de lättades i september tackade artisterna ja på löpande band. Det blev ett rally. En del bytte dessutom arenor och frigjorde sig från andra projekt. Det blev ett angenämt problem att behöva säga stopp till slut på grund av att det inte rymdes fler i programmet, säger hon och berättar att hon var med och önskade artister och flera av de som sedan var med i konserten hade stått på hennes lista.

Sedan skulle programmet repeteras och bokningar göras. Teamet och artisterna fick ett personligt välkomnande när de anlände till Luleå.

– Vi hade nära kontakt med produktionsledningen från start och ordnade ett fint mottagande på Kallax. Artisterna och teamet tyckte de fick ett trevligt bemötande och att det är en fin stad. De var väldigt imponerade av kyrkan och kyrkbyn.

Under konserten visas vyer över världsarvet Gammelstad kyrkstad och Nederluleå kyrka. Det är ett viktigt evenemang för Luleå, menar hon.

– Det betyder väldigt mycket att vi positionerar oss på kartan, speciellt i de här tiderna när vi ska attrahera fler. Vi ska bli 100 000 Luleåbor och behöver mycket kompetens till regionen. Att kunna visa upp Luleå, att få exponera sitt varumärke på bästa sändningstid i nationell tv, betyder otroligt mycket.

Hon berättar att Luleå Business Region utgår ifrån tre kriterier när de arbetar med evenemang. Det ska öka antalet gästnätter, stärka platsvarumärket Luleå och vara en bra upplevelse för Luleåborna. Det går också hand i hand med att gynna näringslivet.

– Evenemanget har genererat arbetstillfällen från företag som är verksamma i Luleå. Produktionsteamet och artisterna bodde på hotell, besökte stadens restauranger, shoppade samt åkte buss och taxi. I slutändan handlar det om 75 personer som bodde här fyra dagar, säger hon och tillägger att ett evenemang av den här omfattningen påverkar hela Norrbotten. 

– Det är 25 000 jobb som vi behöver tillsätta i regionen så småningom. Det är viktigt att kunna visa upp vad Luleå har att erbjuda. Förutom en mängd spännande jobb finns det även olika typer av kultur, sport och upplevelsebaserade aktiviteter.

Hon ser positivt på att Luleå figurerat en hel del i nationell tv den senaste tiden. Nederluleå kyrka har varit en viktig plats också i årets julkalender på SVT och får dubbel uppmärksamhet på julafton.

– Julkalendern tar slut på julaftonsmorgon och så kommer julkonserten i kyrkan på kvällen.

Birgit Öhlund hoppas att årets julkonsert kommer gå hem i stugorna.

– Vi ska slå tittarrekord, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa