Rejlers förvärvar Helenius Ingenjörsbyrå

Rejlers, som bland annat har kontor i Luleå, förvärvar 100 procent av aktierna i det svenska teknikkonsultbolaget Helenius Ingenjörsbyrå ab som förväntas omsätta ungefär 100 miljoner kronor med drygt 20 procent Ebita-marginal under 2021.

Luleå 8 december 2021 16:00

Förvärvet stärker Rejlers erbjudande inom divisionen buildings, särskilt med avseende på VVS, miljö, energi och projektledning och kommer att göra dem mer konkurrenskraftiga på marknaden.

Helenius, grundat år 1965, är en ledande installationskonsult inom miljö- vvs- och energiområdet och har cirka 70 medarbetare och cirka 20 underkonsulter i Stockholm och Uppsala. Bolaget erbjuder tjänster inom miljö, vvs och energi och är särskilt välrenommerade för sin spetskompetens inom vvs och projektledning och förväntas omsätta ca 100 miljoner kronor under 2021.

– Det känns naturligt och rätt att bli en del av Rejlers. Vi känner varandra väl och arbetar bra tillsammans och som en del av Rejlers kan vi erbjuda våra kunder ett bredare utbud av tjänster och våra anställda många nya spännande utmaningar, säger Arne Wallström, vd i Helenius ingenjörsbyrå.

Förvärvet innebär att divisionen buildings inom Rejlers Sverige går från en förväntad omsättning på 360 till 460 miljoner kronor på årsbasis. Rejlers blir en starkare helhetsleverantör på marknaden i och med förvärvet.

Den initiala köpeskillingen uppgår till 165 miljoner kronor och erläggs dels med nyemitterade aktier av serie b i Rejlers om 61 miljoner kronor, dels kontant med 104 miljoner kronor. Därutöver kan Rejlers på vissa villkor komma att erlägga kontanta tilläggsköpeskillingar om maximalt ytterligare 50 miljoner kronor, baserat på kommande tre års lönsamhet. 

Konsolidering av Helenius väntas ske från och med 1 februari 2022 och bolaget blir ett eget affärsområde inom divisionen buildings.

– Med sin erkända spetskompetens stärker Helenius ytterligare vår position inom divisionen buildings. Vi arbetar redan dagligen nära tillsammans på olika projekt, våra företagskulturer och värderingar liknar varandra och jag är övertygad om att vi kommer att trivas utmärkt tillsammans. Helenius var en gång en del av Rejlers och det känns roligt och lite högtidligt att hälsa dem välkomna hem igen efter 30 år som eget bolag, säger Jenny Edfast, vd för Rejlers Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa