Råa lägenheter byggs i Kronandalen

Det nya konceptet med så kallade "råa" lägenheter kommer till Luleå. Raw property har fått en direktanvisning av Luleå kommun att bygga 60 råa lägenheter i Kronandalen. "Vi ser mycket fram emot projektet i Luleå som kommer bli ett av Sveriges första råa lägenhetshus", säger Rikard Kvist på Raw property.

Luleå 14 januari 2022 17:00

Konceptet innebär att den som köper en lägenhet själv färdigställer det.

– Vi bygger klart hela fastigheten med allt vad det innebär, precis som all annan nyproduktion. Den stora skillnaden kommer när köparen öppnar dörren till sin egen lägenhet. Härifrån får köparen möjlighet att utforma sin egen, personliga drömlägenhet genom att lägga till just det han eller hon vill ha – utan att först behöva riva ut något. Det går naturligtvis också att bo i en Raw-lägenhet precis som den levereras, om man vill ha en mer industriell känsla med betongväggar och öppna ytor, säger Rikard Kvist, marknads- och försäljningschef för Raw property.

Lägenheterna är bostadsrätter med omålad betong och öppen planlösning utan bärande innerväggar där den boende får göra sin egen rumsindelning. I varje lägenhet finns ett enkelt kök och ett komplett badrum. El, vatten och ventilation är också framdraget, inkopplat och redo att pluggas vidare när de boende bygger nya rum.

Konceptet med råa lägenheter är redan etablerat i flera länder, men Raw property är först med att ta det till den svenska marknaden, berättar han.

– Vi har precis färdigställt Sveriges första råa lägenhetshus i Uppsala – som är slutsålt. Nu har vi flera nya projekt på gång och ett mycket stort intresse, säger han och fortsätter:

– Vi ser mycket fram emot projektet i Luleå som kommer bli ett av Sveriges första råa lägenhetshus. Mottagandet hittills har varit väldigt positivt och många är nyfikna. De tycker om idén med att man får vara med och påverka och sätta sin personliga prägel samtligt som man får ett nyproducerat hus.

Raw Kronan räknar med byggstart 2023 och inflyttning 2024.

– Dessa förhållandevis snabba processer är också en fördel med vårt koncept. Köparna får tillgång till sina nya boenden så snabbt det bara går, utan att det tummas på kvalitén, säger Rikard Kvist.

Raw Property grundades år 2018 av arkitekterna Oliver Thornton och Johan Berg tillsammans med JEFF Fastighetsutveckling. Det ägs i dag till 51 procent av bostadsutvecklaren Besqab.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa