Hushåll i Luleå med i utmaning om att leva hållbart

Sex hushåll i Luleå är med i den nationella utmaningen "Minimeringsmästarna" som går ut på att leva hållbart. "Jag har alltid varit intresserad av frågor om konsumtion, avfall och sopsortering", säger Hanna Goding, en av deltagarna.

Luleå 14 februari 2022 09:00

Minimeringsmästarna är en nationell utmaning som är ett initiativ av Göteborgsregionen och syftar till att minska avfallet och vårt klimatavtryck. I Luleå är det Lumire som håller i projektet tillsammans med Luleåbo och den lokala Naturskyddsföreningen och de som varit intresserade har kunnat ansöka om att få vara med.

– Sex hushåll representerar Luleå i Minimeringsmästarna. Det är en inspirerande och engagerad grupp i blandad ålder, från förskolebarn och uppåt, säger Jenny Widmark, hållbarhets- och kommunikationschef för Lumire, och fortsätter:

– De är otroligt engagerade. De brinner för frågorna. Man lär sig någonting nytt vid varje träff. Det är jätteinspirerande.

Ett antal tematräffar genomförs under ett år och hittills har Luleås grupp genomfört en uppstartsträff samt tematräffen för Hållbar konsumtion på plats i centrala Luleå. De har också genomfört en digital cook–a–long med Minimeringsmästare från hela Sverige. Den leddes Hanna Olvenmark, som har Instagram­kontot "Portioner under tian". 130 hushåll över hela Sverige lagade mat tillsammans.

– Vi fick en inköpslista och en kort presentation och sedan anslöt vi via webben. Det handlade både om att laga mat tillsammans och att få veta mer om varför man valt de ingredienserna och varför det var ett passande recept. Alla ingredienser var sådana som höll länge hemma, som exempelvis lök och morot, säger Hanna Goding, som är en av deltagarna i Luleå.

– Jag har alltid varit intresserad av frågor om konsumtion, avfall och sopsortering.

Köpstopp, som är en av utmaningarna som deltagarna får, var inget nytt för henne.

– Jag har haft köpstopp tidigare. Jag försöker shoppa hos mig själv. Ofta har man mycket hemma när det handlar om kläder, säger hon och fortsätter:

– Ibland går det bra, ibland måste jag köpa någonting. För mig är det en livsstil. I stället för att impulsköpa någonting så funderar jag på om jag verkligen behöver det.

Vinnaren i Minimeringsmästarna koras i oktober.

– Alla Minimeringsmästare har fått väga in sitt avfall vid tävlingens början. Detta kommer göras ytterligare två gånger innan tävlingen är slut, så alla har möjlighet att förbättra sig under året gång, säger Jenny Widmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa