Handlare om mellandagsrean: "Det finns en köpglädje"

Många handlare i Luleå är nöjda med årets julhandel och mellandagsrea. "Det finns en köpglädje", säger Johanna Nilsson, butikschef för Lindex i Smedjan.

Luleå 30 december 2021 17:00

Personalen på Elgiganten och Mediamarkt är nöjda med årets mellandagsrea och tycker att allting har fungerat bra utifrån restriktionerna.

– Det har gått jättebra. Förra julen gick ju statsministern ut och sa att det inte blev någon mellandagsrea. Det är ett helt annat kundtryck i år. Kunder har vågat sig ut och hållit avstånd, säger Anna Andersson, butikschef för Elgiganten, Storheden.

– Det är stor skillnad jämfört med förra året, instämmer medarbetaren Joachim Juntti, som är ansvarig för den avdelning som lockar många kunder under mellandagsrean – den med tv-apparater.

Förutom tv har mobiltelefoner och gaming varit populära varor.

Också på Mediamarkt har hemelektronik sålt mycket, berättar varuhuschefen Toni Penttinen.

– Det är mycket tv som vanligt, men det har också varit en stor boom på telefoner. De har börjat ta lite av andelarna, säger han.

Inte bara mellandagsrean utan hela decembers handel har gått bra, menar Bernt Jansson på Köpmannaföreningen.

– Jag skulle vilja säga att handlarna är nöjda med julen som helhet. Det blev tyvärr lite abrupt slut genom att restriktionerna kom, men från november till hit har det varit bra. Livet är på återtågande, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det finns en uppdämd köplust. Väldigt många förutom de som blev utstämplade har ju fått mer pengar i plånboken. Man har fått lönehöjningar och många har arbetat hemifrån, säger han.

Johanna Nilsson, butikschef för Lindex i Smedjan, delar bilden av köpsugna kunder.

– De är väldigt positiva till den rea som är. De är reasugna jämfört med förra året, men det handlas mycket av ordinarie pris också. Det spenderades pengar också innan jul. Det finns en köpglädje. Jag tror att många har längtat efter att umgås på stan.

Det har fungerat bra i butiken utifrån restriktionerna, berättar hon.

– Ibland när folk som inte träffats på länge står och pratar i klungor och redan gjort sitt köp så får man be dem skingra sig eller gå ut ur butiken eftersom vi har begränsat antal och man inte ska behöva hindra andra från att komma in. Men vi har aldrig behövt skicka ut folk för att det varit för många samtidigt i butiken, vilket känns bra.

Johan Lång på Diös menar att försäljningen har varit bättre än förra julen, men konstaterar att mellandagsrean ändå blir begränsad av restriktionerna.

– Det har varit mer besökare än förra årets julhandel, men mindre än det brukar vara ett normalt år. Det visar att folk inte springer i onödan i butikerna, vilket är positivt ur ett större perspektiv, säger han och tillägger att han tycker att handlarna har skött allting på ett bra sätt utifrån rådande situation.

– Det har fungerat bra utifrån försäljnings- och smittskyddsperspektiv. Folk följer de restriktioner som finns och kunderna har också skött sig på ett bra sätt. Mellandagsrean har flutit på bra.

Alla butiker har inte haft någon stor rea, men kunderna verkar ha hittat dit ändå. På Akademibokhandeln i Luleå fanns en hel del kunder under mellandagarna.

– Det finns ett intresse. Vi har fullt med folk, men det har nog inte med rean att göra utan med våra ordinarie produkter. Vår mellandagsrea är inte stor som i andra branscher utan den är mer som en krydda, säger Agneta Kjällen på Akademibokhandeln.

Pasi Roponen, som äger flertalet butiker i Luleå och Boden, bland annat Gilla och Lekia, prissänkte varorna under december inför julhandeln och har därmed inte haft någon egentlig mellandagsrea. Han känner sig nöjd med hela december.

– Det ser bra ut. Det har varit bra handeln under december och mellandagarna. Det är leksaker som går mest, säger han och fortsätter:

– Jag var orolig inför 23 december, att den skulle bli dålig, men den blev bra i alla butiker.

En butik som väljer att skjuta upp sin rea är Wallenbergs herrekipering i Smedjan. De kommer att ha en vinterrea i mitten av januari.

– Det beror delvis på restriktionerna som ju kom precis innan jul. Det kändes inte rätt att starta en mellandagsrea då. I januari har vi mindre besökare och det känns bättre att starta den då för oss, säger Dennis Wallenberg, men tillägger att det har varit en bra månad ur försäljningsperspektiv.

– Vi har haft en bra försäljning. December blev lite bättre än vi hade väntat oss. Det blev lite oroligt i början av månaden när det skrevs mycket om smittspridning. Vi var beredda på att det skulle gå lite sämre, men månaden överträffade våra förväntningar.

Det är en utmaning att driva butik i coronatider, menar han.

– Restriktionerna kommer ju med relativt kort varsel, man får nya bud. Men på något sätt börjar man vänja sig, säger Dennis Wallenberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa