"Vi vill visa att det går att tillverka hållbart"

För eleverna på gymnasieskolans ekonomiprogram i Luleå var det självklart att deras UF-företag skulle ha med hållbarhet att göra. "Vi säljer inte bara en produkt utan hela konceptet bakom", säger Emma Ringvall om vasen som tagits fram med hjälp av en 3D-printer.

Luleå 17 december 2021 07:00

Alva Ahl Engholm, Isak Keisu, Karen Rengifo, Emma Ringvall och Betty Pexer på ekonomiprogrammet i Luleå har valt att tillverka en vas av biokomposit från Upm-formi i sitt UF-företag. Hållbarhetsaspekten utgjorde en viktig del i affärsidén.

– Vi är alla intresserade av hållbarhet. Under åren i skolan har det varit en betydande del i undervisningen i flertalet ämnen så det var en självklarhet att göra någonting inom hållbarhet, säger Emma Ringvall.

– Det som är bra är att materialet är 100 procent återvinningsbart och 50 procent mindre ekologiskt fotavtryck jämfört med traditionella oljebaserade material. Det trä som används i materialet kommer från PEFC-certifierat skogsbruk, säger Isak Keisu.

Idén om att ta fram en produkt med hjälp av en 3D-printer föddes under en lektion i fördjupad naturkunskap när en film om framtidens teknik visades. Gruppen bokade ett möte med det svenskbaserade företaget Sculptur.

– Först hade vi en idé om glasunderlägg, men vi insåg att det inte skulle gå att få ut en vinst på det, så då tänkte vi någonting större. Isak slängde ur sig att vi kunde göra en vas och det kändes rätt. Vi är alla intresserade av inreding, säger Emma Ringvall.

 

Alva Ahl Engholm och Isak Keisu ritade skissen. Tanken är att designen ska spegla naturen i Norrbotten.

– Vi har tagit mycket inspiration från naturen. Vi ville ha en design som kan sammankopplas med den vackra miljön. Designen är inspirerad av bergstoppar och vågor på havet, säger Emma Ringvall.

– Det var svårt att fånga naturen och spegla den i vasens design, tillägger Isa Keisu.

Tanken med designen är också att den är stilren och kan passa in i de flesta miljöer för fler marknadstillfällen.

Efter att skissen lämnats till Herman Lundgren som gjorde om dem till en 3D-ritning i programmet CAD, tillverkades vasen av Sculptur. Produkten var färdig 15 november.

– Det var overkligt att se någonting man jobbat med så länge i sina händer. Vi har jobbat hårt med att få fram en produkt som vi är nöjda med, säger Isak Keisu.

Sedan dess har gänget medverkat vid Luleå näringslivs företagsfrukost på Mobilaris och fått bra respons.

– Vi säljer inte bara produkten utan hela konceptet bakom. Vi fick bra feedback, att vi tänkt på alla led i hållbarhetskedjan. Det var roligt att se att det vi arbetat med länge är någonting som folk uppskattar, säger Emma Ringvall.

 

Vasen kommer att finnas i två storlekar, 95 och 45 centimeter hög. Nu väntar de på prototypen av den stora vasen och planen är att sedan påbörja försäljningen. Information till kunden om hållbarhet utgör en viktig del.

– Mottot är "I nuet för framtiden". Det är en produkt i nuet, som är estetiskt tilltalande, men också en produkt för framtiden, eftersom utformningen är hållbar och framtagen genom innovativ teknik. Vi vill visa att det går att tillverka och konsumera hållbart.

Eleverna bygger nu en hemsida där konsumenten får veta mer om UF-företaget "Diff Design UF" och historien bakom vaserna.

– Vi vill berätta mer om vår historia och vad vi arbetar för så att kunden får en förståelse för hela konceptet, säger Emma Ringvall och berättar att diff i "Diff Design UF" kommer från ordet different för att understryka den breda hållbarhetsaspekten.

– Vi jobbar annorlunda än många andra företag. Vi arbetar different.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa