"Det är roligt att så många ville engagera sig"

Under skräpplockarutmaningen för skolorna i maj månad var barnens engagemang stort. "Man blir extra varm i hjärtat när barn på förskolan sa att de kände sig som en hjälte", säger Linn Berglund Pantzare på Lumire.

Luleå 21 juni 2022 10:35

Lumire har under ett antal år arrangerat Lumiregalan där femteklassare fått göra affischer och filmer på temat källsortering, men i år ville de rikta sig till fler åldersgrupper. Det blev ingen gala, men de anslöt sig i stället till Håll Sverige Rents skräpplockardagar.

– Vi ville vända oss till elever från förskolan till högstadiet och hakade på Håll Sverige rent i år i stället för att arrangera en gala, vilket vi gjort under ett antal år. Vi ville stärka det nationella initiativet med en egen delutmaning för skolorna i Luleå kommun, säger Linn Berglund Pantzare, kommunikatör för Lumire.

Under maj plockade skolorna som anmält sig skräp och Lumire lottade sedan ut priser.

– Vi såg ett stort engagemang hos alla elever och ville hylla det.

Priserna som delades ut var anpassade utifrån elevernas åldrar. Björkskataskolan, som är en skola för årskurs 7-9, fick fika och en värdecheck på 7 500 kronor. Tanken är att skolan ska använda pengarna till någonting inom hållbarhet. Mellanstadiet i Rutvik fick också fika, samt ett besök på Teknikens hus till hösten. Bäckhagens förskola och Tallkronans lågstadium bjöds på fika och kommer att få ett besök av en sopbil efter sommaren för att få titta närmare på den och få mer vetskap om vart allt skräp tar vägen.

Arbetet med avfall och återvinning är tillsammans med vatten och avloppsarbete Lumires kärnverksamhet och syftet med skräpplockardagarna är att sprida kunskap om ämnet.

– Om man plockat upp efter andra så blir man förmodligen mindre benägen att skräpa ner. Ju yngre man är när man får lära sig om hur skräp i naturen påverkar miljön, desto mer kommer det sitta kvar i oss människor, säger Linn Berglund Pantzare.

Drygt 2 000 barn anmälde sig till skräpplockardagarna.

– Det är roligt att så många ville engagera sig. Håll Sverige Rent är ett bra initiativ som vi gärna stöttar. Vi är tacksamma att lärarna gjorde det här möjligt. Det är bra att skolorna lägger ner tid på det. Man blir också extra varm i hjärtat när barn på förskolan sa att de kände sig som en hjälte, säger Linn Berglund Pantzare.                                                                                                                                      

Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar för att människor inte ska skräpa ner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa