Rise och Vertiv samarbetar för hållbara datacenter

Ett av världens ledande datacenterföretag, amerikanska Vertiv, ansluter till Rise partnerprogram för utveckling av datacenter. Det strategiska samarbetet ska bidra till utvecklingen av hållbara lösningar som återanvändning av värme och alternativa kraftkällor.

Luleå 18 januari 2022 14:00

Datacenterforskningen på Rise drivs vid ICE datacenter i Luleå. Här samarbetar Rise med näringsliv, akademi och offentlighet med branschnära forsknings- och utvecklingsarbete med ett övergripande syfte att bidra till en hållbar tillväxt genom konkurrenskraft och nytänkande.

– Samarbetet med Vertiv hjälper oss att komma närmare branschens behov och stärker vår dialog och det direkta samarbetet. Vi vill förstå branschens behov för att fortsätta utveckla vår ledande roll, i samarbete med våra partners, säger Tor Björn Minde, RISE, som leder ICE Datacenter.

Vertiv går in i partnerskapsprogrammet på Platina-nivå. Grundarpartners sedan tidigare är Ericsson, Facebook, Vattenfall, ABB, Luleå tekniska universitet samt Region Norrbotten. Rise partners sätter stort värde på den storskaliga testmiljön som ger möjlighet att ta simuleringar och koncept till implementerade demonstrationer och tester för datainsamling och analys.

– Rise erbjuder teknisk spetskompetens inom tillämpad forskning, vilket gör dem till en perfekt partner för Vertiv. Samarbetet kommer att hjälpa oss att leda branschen in i en ny era av hållbara storskaliga moln-, företags- och edge-datacenter, säger Vertivs cto Stephen Liang.

– RISE spelar en avgörande roll i den europeiska utvecklingen mot hållbarhet och Vertiv kan erbjuda ingenjörskonst för datacenterbranschen som ligger i absolut spets, säger Giordano Albertazzi, Vertiv president, EMEA.

Vertiv stöttar också utvecklingsprojekt som Rise driver där överskottsvärme från datacenter används på olika sätt som till exempel odling av mjölmask och grönsaker, torkning av biomassa samt fjärrvärmesystem. Andra gemensamma projekt innefattar lastbalansering, total livscykelanalys av datacenter och deras komponenter, krypterad maskininlärning, autonoma digitala infrastrukturer och självläkande system, bränsleceller, digital CO2 övervakning för användare, nya kylningsmetoder och system för hantering av värme som stödjer värmeåtervinning och cirkulär ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa