Så ska GPS-larm skapa trygghet i Luleå

Från och med nästa vecka kan invånare i Luleå larma om otrygga platser – med GPS. Det är Rikshem som vill förbättra problematiska platser runt sina fastigheter.

Luleå kommun 27 september 2019 10:21

– Det är ett sätt för oss att låta Luleåborna visa vilka platser som behöver ses över för att öka tryggheten och vi hoppas att så många som möjligt i Luleå vill vara med och berätta vilka områden vi ska titta närmare på, säger Ulf Ohlsson, Fastighetschef i Luleå, Rikshem.

För den som vill larma om ett problem räcker det med att hålla in knappen i tre sekunder. Den behöver dock vara ansluten till en app i telefonen. Efter 3 sekunder ska ett pling i appen bekräfta att platsen är markera. 

– Då åker vi ut till de platser som ligger i närområdet av våra fastigheter och tittar, säger han. 

Redan efter en dag hade 100 Luleåbor anmält sig. Även polis och kommun har visat intresse för satsningen och har efterlyst samarbete. 

– Vi har fått till ett möte med dem, som vi ska ha snart. Hyresgästföreningen och andra instanser har hört av sig också, säger han. 

Förutom i Luleå genomförs trygghetskollen även i Helsingborg, Kalmar, Norrköping, Västerås, Östersund och Umeå. Projektet pågår mellan 30 september och 20 Oktober. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa