Dold kamera hittad i Kirunagruvan

En dold kamera har hittats på en toalett i Kirunagruvan. Händelsen har polisanmälts.

Kiruna 14 november 2019 10:25

Kameran hittades på en toalett på nivå 1070 i Kirunagruvan under onsdagen. 
– Under gårdagen hittades en dold kamera, typ en åtelkamera som aktiveras av rörelse eller ljus. Den var monterad så att man inte såg den vid första anblicken, den var väl dold, säger Michael Palo, direktör division norra, LKAB.  

Kameran hittades i en av de portabla toaletterna som står nere i gruvan. Vem som har satt dit kameran är det ingen som vet ännu. 
– Vi har ingen aning om det, det är inte någon som är tagen på bar gärning. Men vi polisanmäler och lämnar över kameran till polisen så får de se om de kan spåra vem den tillhör på något sätt. För oss handlar det mer om att få personen att ge sig till känna, annars vet vi inte vem det är, säger Michael Palo. 

Kameran hittades av en slump. Hur länge den har suttit på toaletten är oklart.  
– Antagligen har man suttit ner och börjat fundera på vad det är för någonting. Vad jag har förstått så är det så det har gått till att man kanske har börjat titta på något som varit dolt vid första anblicken och börjat bryta i den. Det var inte så att man aktivt sökte efter den. 

LKAB ser väldigt allvarligt på händelsen.
– I klartext, om vi kommer på vem som har gjort det här så är det i princip omedelbart avsked så allvarligt är det. Vi försöker bygga upp en trygg atmosfär att jobba i, man ska känna sig säker på alla sätt och sedan har vi individer som utsätter sin kollegor eller vad det är för sådant här, det är jätteallvarligt. 

Personalen har blivit informerade via en intern informationskanal hos LKAB. 
– Den omedelbara responsen är att man inte kan känna sig säker på att inte bli fotograferad någonstans, inte ens på en toalett. Då har jag bara fått någon enstaka persons kommentar, men det är bara att gå till sig själv, hur skulle man själv känna om man trodde att man har blivit fotad halvnaken, vad ska de bilderna användas till. Det är oerhört kränkande. 

Arbetet med att kontrollera övriga toaletter pågår.  
– Vi håller på att kolla alla övriga toaletter, det är det första man tänker, kan det finnas fler. Så det håller vi på med. 
Michael Palo ser händelsen som en enstaka företeelse som inte har något samband med tidigare händelser där kameror har hittats i gruvan. 
– Det här är inte en del av våran kultur, det här är inte LKAB, det är inget generellt problem, det är enstaka individer som håller på med sådant här. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ny rymddatatjänst visar hur Kiruna slits isär

Ny rymddatatjänst visar hur Kiruna slits isär