"Jag tror att det blir betydligt bättre"

LKAB och handlarna i centrum förhandlar om ersättningslokalerna i nya centrum. Nu har handlarna fått förslag på placeringar.

Kiruna kommun 8 november 2019 13:47

Nu har flera av butikerna i centrum fått förslag på lokaler att flytta till i Kirunas nya centrum av LKAB och Kirunabostäder (KBAB). 

– Vi och KBAB är överens med flertalet handlare om både lokal och hyresvillkor och inleder snart processen med att börja teckna hyresavtal för de nya lokalerna. Inga hyresavtal är påskrivna för handeln ännu, men det startar snart. För kontorshyresgäster finns det påskrivna avtal, bland annat för Sparbanken Nord i kvarter ett, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Det finns en masterplan på hur nya centrum ska se ut som berörda  inom handel och kommersiell verksamhet har fått ta del av enligt Lindberg.

– Grundtanken med masterplanen är att skapa bra kommersiella förutsättningar för samtliga som ska flytta ner till nya centrum. Det är ett stort pussel att lägga då bland annat cirka femtio handlare, tjugo restauranger och caféer och femton frisörer ska matchas in i handelsvåningarna i de nya kvarteren, säger Lindberg. 

Ett av företagen som påverkas är Kiruna bokhandel som ska flyttas in i en galleria. Ägaren Tora Lindberg säger att hon först var tveksam.

– Jag är lite av en romantiker och hade sett att vi skulle flytta till ett gammalt hus som detta. Men man måste tänka praktiskt och det är betydligt mer lättjobbat om man tänker både på arbets- och kundmiljö. Det blir kul med nya grannar, och det kanske drar nya kunder, säger ägaren Tora Lindberg. 

Hon säger att det ska vara lätt att komma in oavsett om man har barnvagn, rullator eller rullstol vilket fallet inte är i den nuvarande lokalen. 

– Jag tror att det blir bra. Både vi i personalen och våra kunder kommer att ha det mycket enklare. Man kan inte bara vara romantiker, man måste vara praktiker också, säger Tora Lindberg. 

Johanna Ringholt, ägare till Centrumhuset, säger att de har fått erbjudande om en lokal de är överens om. 

– Inget är påskrivet ännu så allt kan ju hända och vi är väldigt nöjda med placeringen. Vi möblerar om här för att känna på de ytorna vi kommer att ha i framtiden. Vi kommer att ligga utanför galleriorna, ungefär som vi ligger idag, säger Johanna Ringholt. 

Marcus Lygnersjö, ägare till Höjdmeter som säljer sport- och vinterprodukter, ser även han fram emot flytten.  

– Vi har fått ett butiksläge som vi har möjlighet att hyra. Vi tror att det kommer att bli jättebra i nya centrum och något helt annat än det är nu, säger han. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Mobilitetsföretag öppnar station i Piteå

Mobilitetsföretag öppnar station i Piteå