Gruvtolvan rasar över dolda kameran

IF Metalls avdelning Gruvtolvan i Kiruna ser allvarligt på händelsen med den dolda kameran. "Det känns ju jäkla jobbigt att vi ska behöva ha toalettinspektörer", säger Anders Elenius, ordförande.

Kiruna kommun 14 november 2019 16:46

Det var under onsdagen som en dold kamera hittades i en toalett nere i Kirunagruvan på nivå 1070. 
– Från fackligt håll så finns det inte någonting som vi kan försvara i en sådan handling. Det är någon sjuk individ som har kommit på det här, det är ingeting som har med övriga LKAB personalens agerande i vanliga fall att göra, utan det är en enstaka person som finner något nöje i det här att se på människor i en känslig situation. Det är absolut ingenting som vi kommer att se förmildrande på från fackets sida, säger Anders Elenius, Gruvtolvans ordförande. 
Kommer ni agera på något sätt?
– Vi kommer säkert göra någon kommuniké inne på Arena (LKAB:s interna webbsida, reds. anmärkning) och påpeka allvarlighetsgraden i det hela. Men samtidigt är det svårt att göra någonting när vi inte vet vem det är, det är först då man kan ta ställning till vilka åtgärder vi kan kräva.

Efter fyndet går LKAB igenom samtliga toaletter. 
– Det känns ju jäkla jobbigt att vi ska behöva ha toalettinspektörer, men om det är det vi måste göra så får vi väl införa det, men alltså det känns ju kletigt. 
Hur är det nu, vågar personalen på LKAB gå på toaletten? 
– Det tror jag, men de kommer säkert titta en extra gång om det finns något ovanligt där. Men det är inte så det ska behöva vara, det är det vi tycker är det värsta med det här, att man börjar få en otrygghetskänsla, säger Anders Elenius. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa