Efter hundra år väntar ny adress

Gula raden och 16-mannabostäderna flyttas nu. Därefter blir det paus i några år i flyttandet av de planerade 41 kulturbyggnaderna.

Kiruna kommun 9 oktober 2019 17:32

Hjalmar Lundbohmsvägen har varit adressen för Gula raden som nu långsamt flyttas i över hundra år. 

Kommunantikvarien Clara Nyström berättar att de tre gamla arbetarbostäderna i Gula raden var från början röda och dubbelt så många.  Uppförda där busstationen står idag. Rivna sedan länge. 

Nu står de gula husen på höga travar av pallar i ett grustag bakom staket. Att huset har varit rött skvallrar en bit där delar av källaren har blivit synlig och den gamla färgen gett sig tillkänna. 

Nu är den gula färgen på huset och de vita karmarna och dörrarna slitna. På en av ytterdörrarna hänger fortfarande en skylt kvar som en påminnelse om att det har varit någons hem. 

Clara Nyström berättar att husen som byggdes  är bland de första i Kiruna och byggdes kring år 1900 efter ritningar från Iggesunds bruk men att arkitekten Gustaf Wickman har gestaltat om byggnaderna och satt sin prägel på byggnaderna.

– Det jag tycker är så roligt att de var bland de första byggnaderna på plats i gamla stan och nu även i nya, säger hon. 

Gula raden är de första byggnaderna i etapp två vid flytten av 41 kulturbyggnader, där bland annat Jerusalem, Tusen Toner, Gamla Brandstationen och Kiruna kyrka ska flyttas fram till 2035. 

De senaste åren har bland annat Stadshuset och Bolagshotellet rivits och byggnader flyttats.

– Därefter kommer det att dröja några år innan fler byggnader flyttas, så det är så långt tidsspann, säger Fredrik Björkenvall, kommunikatör på LKAB. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa